Javna predstavitev mnenj o gimnazijskem izobraževanju

0
237
Dijaki. Simbolična fotografija. (Foto: STA)

Na ljubljanski pedagoški fakulteti je bila včeraj javna predstavitev mnenj o gimnazijskem izobraževanju v Sloveniji. Namen posveta je bil pridobiti mnenja strokovne in širše javnosti o gimnazijskem izobraževanju ter ugotoviti, kako bodo predlogi naslovljeni v nacionalnem programu vzgoje in izobraževanja 2023-2033.

Na dogodku so tako naslovili teme, kot so prehod iz osnovne šole v gimnazijo, merila v primeru omejitve vpisov in struktura gimnazijskih programov. Razprava je tekla tudi o splošnih in strokovnih gimnazijah, splošni izobrazbi, izbirnosti v gimnazijskem programu, splošni maturi ter odnosu med splošno in poklicno maturo.

Prenova sistema vzgoje in izobraževanja sicer poteka v smeri kurikularne prenove z modernizacijo poklicnega in strokovnega izobraževanja, zakonodajnih sprememb in priprave nacionalnega programa vzgoje in izobraževanja do leta 2033.

Javno predstavitev mnenj pripravlja delovna skupina za pripravo nacionalnega programa vzgoje in izobraževanja 2023-2033 po vodstvom dekana pedagoške fakulteta Janeza Vogrinca. Delovna skupina je doslej organizirala pet javnih predstavitev strokovnih stališč in predlogov, na zadnji so govorili o pomanjkanju strokovnih delavcev v vzgoji in izobraževanju, kar predstavlja problem po vsej Evropi. Med razlogi za to je tudi odnos družbe do učiteljev.

C. R., STA