V Stogovcih bodo zgradili nov vrtec

0
301
(Foto: STA)

V Stogovcih v občini Apače bodo prihodnje leto zgradili nov vrtec. To bo prva vrtčevska zgradba v kraju, saj so doslej dejavnost izvajali v preurejeni stanovanjskih hiši. Naložba je vredna nekaj več kot 1,5 milijona evrov, dela pa bodo končali predvidoma do septembra 2024.

Občina Apače si je več let prizadevala za gradnjo vrtca v Stogovcih. Zaradi povečanja števila prebivalcev so narasle tudi potrebe po varstvu otrok. Vrtec je doslej deloval v preurejeni stanovanjski hiši, en oddelek pa v prostorih pred leti prenovljene Podružnične osnovne šole Stogovci.

“Trenutne razmere so na meji vzdržnega,” je novinarjem povedal župan Andrej Steyer, ki je z direktorjem podjetja GES, gradbeništvo, energetika, sanacije iz Celja Jožetom Hartlom nedavno podpisal pogodbo za gradnjo novega trioddelčnega vrtca. Dobili bodo tri igralnice, večnamenski prostor, ki ga bodo uporabljali kot telovadnico, razdelilno kuhinjo, prostore za osebje in sanitarije.

Gradnja bo stala nekaj več kot 1,2 milijona evrov, kar zajema gradbena in obrtniška dela, ureditev okolice ter elektro- in strojno instalacijska dela. Dodatnih 300.000 evrov bo stala oprema in ureditev zunanjosti, za kar bo občina objavila novo javno naročilo. Skupno je tako naložba ocenjena na 1,5 milijona evrov.

Občina bo prispevala nekaj manj kot 730.000 evrov, dobrih 674.000 evrov bodo prejeli državnih sredstev, pričakujejo pa tudi 157.000 evrov iz Eko sklada.

Novi vrtec, ki ga bodo začeli graditi takoj po novem letu, bo stal v neposredni bližini Podružnične osnovne šole, nekaj površin bo tako skupnih. “Kraj bo s tem dobil nov pozitiven utrip, novo življenje, ki si ga zasluži,” je prepričan župan Steyer.

Zadovoljna je tudi ravnateljica Osnovne šole in vrtca Apače, v okviru katere delujeta tudi stogovška vrtec in šola, Violeta Kardinar. “Verjetno smo eden redkih javnih vrtcev v Sloveniji, ki ima dejavnost organizirano v preurejeni stanovanjski hiši. Čeprav je bilo pred leti to dopustno, pa se ob sedanjih normativih ta dopustnost zelo manjša,” je opozorila.

V Vrtcu je Stogovcih trenutno 32 otrok, ki so razporejeni v dve skupini in pol, nekaj vpisov pa v tem šolskem letu še pričakujejo.

C. R., STA