Levstikove nagrade 2023 za izvirno leposlovno delo, za ilustracijo in za življenjsko delo

0
496
Ilustracija v kompletu knjig Italijanske pravljice Itala Calvina.(Ilustracija: Ana Zavadlav)

Levstikovega nagrajenca 2023 za najboljše leposlovno delo za otroke in mladino je izbrala žirija, ki so jo sestavljali: pesnik, pisatelj in gledališki ustvarjalec Andrej Rozman Roza (predsednik žirije) in Maja Logar, bibliotekarska specialistka, vodja službe za izbor in obdelavo gradiva za mlade bralce v Mariborski knjižnici, in Irena Matko Lukan, urednica otroškega leposlovja v Mladinski knjigi. 

Nominirana dela za izvirno leposlovje za otroke in mladino:

  • Modri otok Irene Androjna
  • Bleščivka Špele Frlic z ilustracijami Tereze Prepadnik
  • Muca gre po svetu Žige Kosca z ilustracijami Tanje Komadina
  • Medved in klobuk Anje Štefan z ilustracijami Ane Zavadlav
  • Ava Suzane Tratnik

Dobitnica Levstikove nagrade 2023 je pisateljica Suzana Tratnik za knjigo AVA.

Kot je zapisano v utemeljitvi, roman Ava v bralcih vzbuja žalost in tesnobo, pa tudi veselje in smeh. Predvsem pa je zgodba odraščajočega dekleta, ki jo je življenje sredi naše današnje družbe napravilo bolj odraslo, kot bi bilo to njenim letom primerno, zelo ganljiva. In to med drugim tudi zato, ker na koncu vendarle daje upanje, da še zmeraj obstajajo ljubezen, prijateljstvo in odrasli ljudje, ki so pripravljeni pomagat tistim, ki si sami ne morejo. V utemeljitvi so zapisali še: “Pripoved odlikuje mojstrska, zelo ekonomična struktura s kopico suspenzov, ko se v najbolj napetem trenutku vrne v preteklost. A čeprav je zgodba težka in jezik včasih grob, kot je grobo tudi življenje, v katerem se je že s svojim rojstvom znašla njegova junakinja, je roman Ava hvalnica sočutju in nas opozarja na to, kako pomembna za otrokovo življenje je varna, ljubeča in razumevajoča družina. Je tudi slavospev etičnim vrednotam, ki jih v nasprotju z moralno nestrpno versko zblojeno Avino babico premorejo humanitarni aktivisti in družina Avine prijateljice Vesne.”

O knjigi je v spremni besedi zapisala specialistka klinične psihologije in družinska terapevtka Maja Mramor, da »odpira vprašanja o tem, v kakšnem svetu živimo, v kakšnih družinah, koliko se lahko zanesemo na socialno državo in njene inštitucije. V njej se po mojem najde prav vsak, tako mladostniki kot odrasli, še posebej pa lahko v njej najdemo povratno informacijo o svojem delu prav svetovalni delavci.« 

Levstikova nagrada za izvirne knjižne ilustracije 2023

O tej nagradi je presojala žirija, ki sta jo pod vodstvom Maje Kastelic, akademske slikarske in mednarodno uveljavljena ilustratorke, sestavljala še Marjan Manček, ilustrator, stripar in prejemnik Levstikove nagrade za življenjsko delo 2007, in Tanja Komadina, likovna urednica leposlovja Mladinske knjige.

Nominirana dela za izvirne knjižne ilustracije za otroke in mladino so bila:

  • Muca Greta Vinka Möderndorferja z ilustracijami Bojane Dimitrovski
  • Mali črv Oto in druga golazen Lovra Matiča z ilustracijami Tomaža Lavriča
  • Balabuga! Tine Vrščaj z ilustracijami Polone Lovšin
  • Si že kdaj jezdil morskega konjička? Boštjana Gorenca – Pižame z ilustracijami Igorja Šinkovca
  • Italijanske pravljice 1 in 2 Itala Calvina z ilustracijami Ane Zavadlav

Dobitnica nagrade je ilustratorka Ana Zavadlav za ilustracije v kompletu knjig Italijanske pravljice Itala Calvina.

V utemeljitvi so zapisali, da je Ana Zavadlav s svojimi ilustracijami, ki so pravzaprav bogata galerija impresij in ekspresivnih podob, obsežno zbirko italijanskih pravljic Itala Calvina povezala v izjemno likovno delo. Med pravljice so vtkane številne enostranske ilustracije in vinjete, ki jih odlikujeta sijajna risba in mojstrska raba medija. Bogate teksture, virtuozna poteza in subtilni barvni kontrasti – Anine ilustracije so polne surove lepote, obenem pa so prefinjene, poetične in ponekod celo duhovite.

“Prostor in čas nista natančno definirana, toda avtorici je uspelo v podobe, narejene s pastelom, ogljem in grafitom, prepričljivo zajeti mediteransko vzdušje ter značilno žarečo svetlobo in vročino, ki lahko tu in tam skoraj puhtita iz knjige. Umetnica čas po lastnem občutku bodisi raztegne v neskončnost vročega sredozemskega popoldneva bodisi zamrzne v trenutku, preden se bo nekaj zgodilo. Prizori so polni suspenza, skrivnostnosti in motivne simbolike, sicer sproščeno nakazani milje preteklih stoletij pa podobam doda brezčasnost in romantiko. Med mehko svetlobo in globoke cipresne sence je vpeto nešteto zgodb in usod, ki pa so v ilustracijah predvsem nakazane, da se zdi, kot bi z oddaljene točke pogledovali skozi starinski daljnogled v ne povsem pojasnjena dogajanja, ki pa nas zaradi svoje enigmatičnosti tem bolj pritegnejo,” so še zapisali v utemeljitvi.

Levstikovo nagrado 2023 za življenjsko delo, ki so jo letos podelili prvič, pa so dodelili pisateljici Desi Muck, ki je napisala več kot 60 literarnih del za otroke, mladino in odrasle, od katerih mnoga so večkrat ponatisnjena. Prevedena so v nemški, angleški, hrvaški, srbski, romunski, češki, slovaški, madžarski in romski jezik. Desa Muck že je prejela številna priznanja in nagrade, med drugim nagrado večernica (1998) za knjigo Lažniva Suzi, Levstikovo nagrado za zbirko zgodb Anica (2005) ter uvrstitev na častno listo IBBY (2006) za knjigo Anica in velike skrbi. Kot so zapisali v utemeljitvi, je Desa Muck iskrena in sproščena pripovedovalka, ki v svojih zgodbah kaže ljubezen do najmlajših, nemočnih, drugačnih, do živali … Na humoren in luciden način odslikava vsakdanje življenje in nam neprisiljeno pokaže, kaj je prav in kaj ne.