Joël Pralong: Zakaj se tako bojimo smrti?

0
672
(Foto: vseknjige.si)

Življenje se začne in že že začenja minevati, dnevi tečejo in nabirajo se meseci in leta. Dogodki, ki so se zgodili že pred leti, se zdijo tako blizu kot včeraj in včasih veter prinese vonj in občutje nekdanjih časov. Že preminulih ljudi se spominjamo, kakor da bodo zdaj zdaj stopili skozi vrata, a se zavedamo, da se to na bo več zgodilo.

Pa smo z minevanjem sprijaznjeni? Smo sprijaznjeni s tem, da se vsi počasi umikamo novim generacijam in se bomo nekoč morali tudi mi soočiti s smrtjo? Kako spričo vsega tega najti notranji mir in živeti v senci minevanja? Misel na smrt najraje odrivamo, tajimo, jo skrivamo, nanjo skušamo pozabiti, piše v uvodu h knjigi Joela Pralonga z naslovom Zakaj se tako bojimo smrti?, ki je izšla pri Celjski Mohorjevi v prevodu Draga Ocvirka.

Pod vplivom mita o večni mladosti hoče zahodni človek v polnosti živeti »tukaj in zdaj«. Njegov ideal je na naslovnicah vseh reklam zavit v lepega mladeniča ali brhko mladenko, je vitek, mlad, brez gub, uspešen na vseh področjih, vse radosti življenja uživa v polnosti, ne pozna ne trpljenja, ne bolezni, ne staranja. Zamrznjena slika mladostništva brez konca. A ta slika se prej ali slej sesuje sama vase. Kaj pa potem? Templji dobrega počutja in estetske kirurgije skrbijo za ohranjanje mita večne mladosti. A vonj po smrti je zasmradil to iluzijo in starodavne besede »prah si in v prah se povrneš« so postale dih jemajoča resničnost. Novi koronavirus nas je pahnil v položaj, kakršnega kot človeštvo še nismo doživeli. Še hujša od tega pa je epidemija strahu. A ne glede na epidemijo je smrt nekaj, čemur se ne moremo izogniti. Nevidni virus nas je le učinkoviteje prisilil, da se soočimo s svojimi strahovi, s svojo ranljivostjo in minljivostjo. Vera bi nam morala pri tem pomagati. Pa nam res?

V sodobni družbi smo jo potisnili na stran, kot smo ob rob zavednega potisnili tudi smrt samo. Ali ima Cerkev kakšno sporočilo za tega »prašnega« človeka? Premore novega duha z vonjem evangelija? Knjiga nazorno in utemeljeno prikaže mehanizme, ki se jim podrejajo naša čustva. Hkrati pa nam dviguje pogled k tistemu, kar je pomembno za negovanje duševnega in srčnega miru, zaključujejo v uvodu. Avtor Joël Pralong je duhovnik in nekdanji predstojnik semenišča Sion v Švici, trenutno kaplan bazilike Valère v Sionu. Je predavatelj in avtor številnih knjig.

Knjigo naročite na POVEZAVI.

J.S.