Študentske akcije za spodbujanje zavesti o pomenu krvodajalstva med mladimi

0
497
(Foto: Tjaša Doljak / STA)

Na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru je danes potekala krvodajalska akcija, s katero so poskušali med študenti in študentkami širiti zavest o pomenu krvodajalstva. Z odzivom so v Območnem združenju Rdečega križa Maribor zelo zadovoljni.

“Študenti se zavedajo, da je pomembno, da so solidarni,” je v izjavi za medije ob robu krvodajalske akcije povedal sekretar Območnega združenja Rdečega križa Maribor Metod Dolinšek. “Želimo si, da bodo to plemenito gesto nadaljevali in tako postali redni krvodajalci,” je dodal.

Akcijo je organiziral študentski svet Univerze v Mariboru v sodelovanju s Centrom za transfuzijsko medicino Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor in projektom Epruvetka, ki deluje pod okriljem Društva študentov medicine Maribor.

Gre za redno akcijo, ki jo izvajajo vsako leto v marcu in novembru. A je v času epidemije covida-19 niso mogli organizirati znotraj fakultet ali drugih študentskih prostorov, zato je bil odziv študentov manjši.

Po besedah sekretarja študentskega sveta Univerze v Mariboru Luke Lah pričakujejo danes skupno okoli 60 krvodajalcev. Študente, ki se danes ne morejo udeležiti akcije, pa vabijo, da darujejo kri v Centru za transfuzijsko medicino UKC Maribor.

Zaloge krvi v UKC Maribor so trenutno po besedah Biserke Dvoršič iz omenjenega centra zadovoljive, a je pomembno, da se jih stalno dopolnjuje, predvsem pa širi krog rednih krvodajalcev.

Dolinšek je pojasnil, da v Sloveniji daruje kri okoli deset odstotkov mladih. “Marsikatera zahodnoevropska država nam to zavida. Je pa dejstvo, da so generacije vsako leto manjše in teh deset odstotkov predstavlja manj ljudi kot na primer pri 55- ali 60-letnikih, tudi rednost darovanja je pri dolgoletnih krvodajalcih večja kot pri mladih. Te akcije so pomembne prav zato, da pri mladih raste zavest, da je samo reden krvodajalec tisti, ki dolgoročno pripomore k temu, da sistem ostaja stabilen,” je povedal.

Študentska krvodajalska akcija se bo nadaljevala v torek v Centru za transfuzijsko medicino UKC Maribor, kamor so vabljeni vsi, ne zgolj študenti. Vse, ki bi želeli darovati kri, prosijo, da se predhodno telefonsko dogovorijo za termin.

Z. P., STA