Zakonsko določena starost za kajenje v Angliji bi se morala zvišati, pravi študija

0
419
(Foto: Pixabay)

Tobačna podjetja bi morala biti priseljena plačevati davek na onesnaževanje okolja, najnižja zakonsko določena starost za nakup tobaka pa bi se v Angliji morala vsako leto zvišati za eno leto, je zapisano v študiji, ki jo je naročila britanska vlada. Cilj države je, da bi Anglija do leta 2030 postala nekadilska.

 

Vodja študije Javed Khan je med 15 priporočili navedel štiri nujne ukrepe za vlado, vključno z 125 milijoni funtov letno za naložbe v boj proti kajenju in dodatnih 70 milijonov funtov na leto, namenjenih storitvam za opuščanje kajenja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Če vlada tega ne more financirati sama, bi morala prisiliti tobačna podjetja, da pomagajo, in takoj uvesti davek na onesnaževanje okolja ali dodatni davek na dobiček, je zapisano v študiji.

Naslednji nujni ukrep za vlado je letno zvišanje starostne meje za nakup tobaka za eno leto, vse dokler nihče več ne bo mogel kupiti tobačnih izdelkov.

Preventiva bi morala postati del državne zdravstvene službe (NHS), je dejal Khan in pri tem dodal, da mora zdravstvena služba storiti več za svetovanje in podporo kadilcem pri opuščanju kajenja.

Po njegovih ocenah letni strošek kajenja za družbo znaša približno 17 milijard funtov, od tega 2,4 milijarde funtov samo za NHS. Opozoril je še, da bi se brez kajenja v Angliji približno 2,6 milijona odraslih in milijon otrok lahko rešilo revščine.

V luči tega je vlado pozval k uvedbi dovoljenj za prodajo tobaka, da bi omejili njegovo dostopnost po vsej državi, k ponovnemu razmisleku o videzu cigaret in škatlic, da bi zmanjšali njihovo privlačnost, ter k množični medijski kampanji za spodbujanje kadilcev k opustitvi kajenja.

Anglija, kjer trenutno kadi skoraj šest milijonov ljudi, brez hitrega ukrepanja ne bo dosegla cilja, da bi do leta 2030 postala nekadilska, t. j. da bi kadilo pet ali manj odstotkov odraslih.

Kajenje je v Veliki Britaniji vsako leto vzrok skoraj enega od petih primerov raka in več kot ene od štirih smrti zaradi raka. Približno tretjino tobaka pa med odraslimi porabijo osebe s težavami na področju duševnega zdravja, za katere je verjetnost, da bodo kadile, dvakrat večja kot pri ostalih.

J.S., STA