Peticijo proti selitvi Narodne in študijske knjižnice v predmestje Trsta je podpisali skoraj 900 ljudi

0
352
Narodna študijska knjižnica Trst (Foto: Facebook NŠK)

Skoraj 900 podpisnikov s peticijo nasprotuje selitvi Narodne in študijske knjižnice v Trstu v predmestje. Prvopodpisani Marko Kravos je peticijo poslal knjižnici, krovnima organizacijama Slovencev v Italiji ter Fundaciji Narodni dom v Trstu. Podpisniki se ne strinjajo, da bi otroški oddelek preselili iz centra, čeprav začasno, pravijo v knjižnici.

 

“Predstavniškim organizacijam in slovenski javnosti predajamo 895 podpisov, ki se zavzemajo, da knjiga / knjižnica / književnost v svojih mnogoterih učinkih in vlogah ohrani v Fabianijevi palači svoj domicil in v njej izpričuje svojo vitalnost ter našo željo biti ustvarjalen člen v mestu, kjer se stika več nacionalnih in kulturnih osebkov,” je ob peticiji zapisal Kravos.

Kot je dodal, Narodni dom v središču Trsta pred 120 leti ni bil zasnovan kot arhitekturni spomenik, ampak kot živo domovanje Slovencev, kot “sotočje družabnih, umetniško ustvarjalnih, političnih in gospodarskih tokov”.

Po njegovih besedah ima Narodna in študijska knjižnica trenutno v Narodnem domu otroški oddelek, v stavbi pa bi jo imeli v celoti, saj gre za “soustvarjalni del večnacionalnega in večkulturnega mesta, kar mora priti do izraza”. Uprava knjižnice po njegovih navedbah načrtuje, da bi se selila v predmestje k Svetemu Ivanu. Tam je sicer precej slovenskih šol, kar pa je po Kravosovi oceni odročno za druge šole, za Slovence s Krasa, pa tudi za srečevanja z italijansko javnostjo, ki je vajena zahajati v Narodni dom, v katerem se sicer dogajajo tudi druge prireditve.

Kot je še zapisal Kravos, bi bila umeščenost knjižničnih oddelkov za vse starostne skupine v tržaško središče strateška izbira civilne družbe.

Direktorica knjižnice Luisa Gregolet je pojasnila, da je upravni odbor knjižnice po tem, ko je preučil tako finančne kot razvojne in vsebinske možnosti glede Narodnega doma pri Svetem Ivanu in čakanju na prevzem Narodnega doma v ulici Filzi sklenil, da bi se knjižnica čez leto in pol vselila v obnovljeni Narodni dom pri Svetem Ivanu.

Kot je povedala, sta ga za takšno odločitev zaprosili tudi krovni organizaciji Slovenska kulturno-gospodarska zveza in Svet slovenskih organizacij, nekateri Tržačani pa so sprožili peticijo. Zaenkrat je predvideno, da bi knjižnica, ki deluje na treh lokacijah v Trstu ter s podružnico v Gorici, pri Svetem Ivanu razvijala mladinsko dejavnost. V Narodni dom v ulici Filzi, ki je nedavno postal last slovenske narodne skupnosti v Italiji, pa bi vse oddelke preselili po odselitvi fakultete za prevajalstvo, kaj naj bi se zgodilo čez deset let.

J.S. , STA