KPK ni ugotovila kršitev zakona pri zaposlitvi nekdanje šolske ministrice na Univerzi na Primorskem

0
313
Ministrica Simona Kustec (Foto: Veronika Savnik)

Na Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) niso ugotovili kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije pri razdeljevanju denarnih sredstev za znanstvenoraziskovalno dejavnost na šolskem ministrstvu ter zaposlitvi nekdanje šolske ministrice Simone Kustec na Univerzi na Primorskem (UP), zato so postopek v tej zadevi ustavili.

 

Na KPK so zaključili obravnavo prijave glede očitkov o nepravilnostih pri razdeljevanju denarnih sredstev za znanstvenoraziskovalno dejavnost na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport ter zaposlitvi nekdanje šolske ministrice na Univerzi na Primorskem. Ker pri tem niso potrdili kršitev določb zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, so postopek v omenjeni zadevi ustavili, so danes sporočili s KPK.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, so predhodni preizkus v omenjeni zadevi uvedli na podlagi prijave, ki so jo prejeli junija 2022. V prijavi je bilo več očitkov o domnevnih nepravilnostih pri dodeljevanju sredstev univerzam in sumu pristranskosti tedanje ministrice za izobraževanje, znanost in šport Simone Kustec in nekdanjega državnega sekretarja na ministrstvu Mitje Slavinca, med drugim tudi očitek, da naj bi bila zaposlitev Kustečeve na Univerzi na Primorskem poplačilo za pretekle usluge.

Prav tako naj bi ministrstvo pripravilo predlog sklepa o razdelitvi javnih sredstev za znanstvenoraziskovalno dejavnost, ki favorizira univerzi na Primorskem in v Mariboru, razpis za delovno mesto, na katerem se je zaposlila nekdanja ministrica, pa so na Univerzi na Primorskem objavili le na zavodu za zaposlovanje z rokom prijave tri dni, so na KPK povzeli očitke iz prijave.

V okviru predhodnega preizkusa prijave so na komisiji pridobili pojasnila in dokumentacijo ministrstva in univerze ter pregledali očitke prijave, ob čemer pa so ugotovili, da osebe, na katere se nanašajo očitki o nepravilnostih, niso uradno sodelovale pri postopku podeljevanja sredstev. “Sklep o dodelitvi sredstev je izdal trenutni minister,” so zapisali na KPK.

Ugotovili pa so tudi, da je zaposlitveni postopek nekdanje šolske ministrice na Univerzi na Primorskem potekal skladno z zakonodajo. “Glede na navedeno je komisija odločila, da prijave ne sprejme v nadaljnjo obravnavo, saj v konkretnem primeru ni zaznala utemeljenega suma kršitve iz njene pristojnosti,” so zapisali v sporočilu.

Z. P. STA