Wendy Kopp je združila 100.000 študentov za preoblikovanje šol

0
432
Wendy Kopp (Photo: Facebook)

Prejemnica nagrade Wise 2021 je najprej pritegnila diplomante najboljših univerz v ZDA, njeno delo se je sčasoma razširilo po vsem svetu.

 

54-letna Američanka Wendy Kopp se je od otroštva izobraževala v najboljših šolah in tega ne pozablja. Ker se zaveda, da dobra izobrazba nudi dobro prihodnost, je leta 1989 svojo tezo na univerzi Princeton posvetila oblikovanju načrta za ustanovitev državnega združenja učiteljev, ki bi najbolj prikrajšane usposobilo za bodoče voditelje. Njeno akademsko delo ni končalo na kakšni zaprašeni polici: v nekaj tednih je ustanovila neprofitno organizacijo Teach for America, ki se je sčasoma spremenila v Teach for All. Ta ambiciozen projekt, ki zaposluje in usposablja učitelje, je že prisoten v 61 državah.

Za ta projekt je Kopp prejela nagrado WISE 2021 za izobraževalno inovacijo, ki jo vsako leto podeli katarska fundacija. Nagrado v višini 500.000 dolarjev primerjajo z »Nobelovo nagrado za izobraževanje«.

»Če Wall Street rekrutira najboljše študente, zakaj ne bi šolstvo?« se je spraševala Wendy Kopp in v poletju leta 1989 k ideji pritegnila filantrope, vzgojitelje in študente. Zbrala je 2,2 milijona evrov in zaposlila 400 novih učiteljev. Zdaj jih je 5.000 v ZDA in v 61 državah po svetu čez 100.000. Učitelji se zavezujejo, da bodo poučevali vsaj dve leti, 75% jih pa nadaljuje s poučevanjem in delom proti neenakosti v šolstvu in drugih področjih.

Na izobraževalnem srečanju v Dohi je Kopp razložila, da v Teach for All dobri učitelji vidijo priložnost za spreminjanje šolskega sistema. V Španiji je ta organizacija skupaj z organizacijo »Empieza por Educar« v desetih letih sodelovala pri vzgoji 50.000 otrok. Kopp je izjavila »Cilj moje generacije je bil zaslužiti veliko denarja, zdaj pa veliko mladih misli kako spremeniti svet. Prioritete sedanje generacije so se spremenile in to je neprecenljivo.«

V Teach for All ni idealen učitelj tisti z najboljšimi ocenami. »Najboljši učitelji so sposobni delati s svojimi študenti, njihovimi družinami in skupnostjo z jasno vizijo, jih spodbujati k reševanju težav,« je dejala Kopp. Navdušena je nad odzivom, ki ga je prejela z vsega sveta. Na primer, iz Čila se je gibanje razvilo po vsej Latinski Ameriki.

Piše: Jože Jan

Vir: El País, Španija