Kajetan Gantar: Penelopin prt

0
519
(Foto: printscreen)

Penelopin prt je tretji in zadnji del spominov, ki jih je izdal letošnji Prešernov nagrajenec, akademik Kajetan Gantar, literarni zgodovinar, klasični filolog in prevajalec temeljnih klasičnih del.

(Foto: Printscreen naslovnice)

Delo ima naslov po motivu prta, ki ga Odisejeva žena Penelopa, po koncu trojanske vojne slamnata vdova, leta tke, a vse, kar podnevi natke, ponoči razdre in drugo jutro znova začne, vsakič z drugega konca. V pričujočem nadaljevanju dveh memoarskih knjig poskuša avtor svojo pot osvetliti z drugih, dotlej prezrtih vidikov, a osnutke meče v koš in vsakič začne na novo.

Uvodnemu pojasnilu, kako je namesto načrtovanega novega prevoda Odiseje nastala odisejada avtorjevega življenja, sledi šest tematskih sklopov, v katerih avtor naslavlja vprašanja eksistence in predstavlja zasebne konjičke, prikazuje pot od prvih objav v mednarodnih revijah in nastopov na kongresih do gostujočih predavanj, opiše prelomno obdobje ob rojevanju samostojne slovenske države, članstvo in obveznosti v SAZU ter srečanja z mladostnimi prijatelji, ki jih je usoda zanesla v Novi svet.

Kajetan Gantar, rojen 11. oktobra 1930 v Ljubljani, dr. literarnih znanosti, klasični filolog in prevajalec, upokojeni redni profesor za latinski jezik in književnost na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Od leta 1967 najprej docent, nato od leta 1972 izredni in nato redni  professor za latinski jezik in književnost. Znanstveno se je izpopolnjeval v Parizu, Ženevi, Heidelbergu, na Dunaju. Večkrat je bil predstojnik oddelka za klasično filologijo, 1983–1985 prodekan Filozofske fakultete v Ljubljani. Poleg latinske književnosti je ves čas, še dve leti po upokojitvi (1997), predaval tudi grško književnost. V letih 1981–1996 je bil gostujoči redni profesor in predaval grško in rimsko književnost na univerzi v Gradcu, kot gost pa je predaval na številnih Evropskih univerzah. Sodeloval na mednarodnih kongresih, simpozijih ali drugih znanstvenih srečanjih. Nekaj časa je bil urednik časopisa Živa Antika, 1999–2005 je bil podpredsednik SAZU, član predsedstva SAZU pa od maja 2008 do maja 2011.

Spomini akademika Kajetana Gantarja z naslovom Penelopin prt so izšli v zbirki Spomini in srečanja pri Slovenski matici, izid pa sta podprli Javna agencija za knjigo RS in Slovenska akademija znanosti in umetnosti.

L.K.

Knjigo naročite na POVEZAVI