Zaradi ruske invazije na Ukrajino bo trpelo lakoto na milijone otrok po vsem svetu

0
419
Madžarska, Zahony. Begunci iz Ukrajine se vkrcavajo na avtobus po prihodu vlaka na železniško postajo Zahony. (Foto: STA / Dpa)

Organizacija Save the Children je opozorila, da bo ruska invazija na Ukrajino povzročila zvišanje cen pšenice in s tem ogrozila smrt zaradi lakote milijonom otrok v najbolj krhkih okoljih na svetu, kot so Jemen, Libanon in Sirija.

 

 

Neprofitna organizacija za pravice otrok poziva k takojšnjemu prenehanju nasilja, ne le za zaščito otrok v Ukrajini, ampak tudi za preprečitev nadaljnjega stopnjevanja že tako hude globalne krize lakote.

Rusija in Ukrajina sta velika proizvajalca pšenice, skupaj sta leta 2019 izvozili več kot četrtino svetovne pšenice. Ruska invazija na Ukrajino je že povzročila močno povišanje svetovnih cen žita, če bo to nasilje nadaljevalo še nekaj časa, se bo lahko pšenica podražila do 50%.

V Jemnu, kjer je 95% porabljene pšenice uvožene – od tega več kot 30% iz Rusije in Ukrajine, kruh predstavlja več kot polovico vnosa kalorij za povprečno gospodinjstvo. Cene v Jemnu so se v zadnjih letih že več kot podvojile, družine pa so zaradi tega prisiljene zmanjšati porcije hrane ali popolnoma izpustiti obroke. Po podatkih Svetovnega programa za hrano se več kot polovica prebivalcev Jemna sooča z akutno lakoto.

Direktor Save the Children v Jemnu Rama Hansraj je izjavil: »Ruski napad na Ukrajino ima velik učinek na otroke drugod po svetu. Srce se mi trga od bolečine zaradi trpljenja otrok v Ukrajini, vendar ne morem prenehati razmišljati o dodatnih grozotah, ki se lahko zgodijo, če se ta konflikt ne ustavi takoj.« Dodal je, da je v Jemnu 8 milijonov otrok na robu lakote. Družine so izčrpane. Skozi sedem let so se soočali z grozo za grozo. »Noben otrok ne sme več umreti od lakote,« je zaključil.

80% uvožene pšenice prihaja v Libanon iz Rusije in Ukrajine. Zaradi eksplozije v Beirutskem pristanišču, ki je avgusta 2020 uničila glavne žitne silose v državi in ubila več kot 200 ljudi, se lahko v obstoječih mlinih skladišči pšenica samo za en mesec uporabe. Jennifer Moorehead, direktorica Save the Children za Libanon, je dejala: »Pred meseci so nam družine tožile, da so bile prisiljene zmanjšati dnevno racijo hrane na polovico, saj se je cena živil zaradi gospodarske krize podražila za štirikrat. Ni pretiravanje, če rečemo, da v Libanonu preživetje otrok visi na nitki. Če ne bomo prejeli žita iz Ukrajine se bo lakota še povečala.«

Zaskrbljeni so tudi v Siriji, kjer je domača proizvodnja pšenice po 11 letih konfliktov, razseljevanja in gospodarske krize padla 75%. Približno 12 milijonov ljudi v Siriji (56% prebivalstva cele države) trpi za lakoto. Direktorica Save the Children v Siriji je izjavila: »Ko se svet sooča z novo krizo in vsemi grozotami, ki jih to nasilje povzroča, so potrebe sirskih otrok rekordno visoke. Svetovna prehranska kriza, ki jo povzročajo razmere v Ukrajini, prinaša nove grožnje.«

Save the Children poziva k takojšnjemu prenehanju nasilja v Ukrajini, saj je to edini način za zaščito otrok. Preprečilo bi tudi poslabšanje položaja otrok in družin v državah, ki so odvisne od uvoza pšenice.

Piše: Jože Jan

Vir: Save the Children, Združeno kraljestvo