Posledice sankcij proti Rusiji za univerze

0
393
(Foto: Wikimedia)

Zaradi invazije na Ukrajino svet skuša s sankcijami izolirati Vladimirja Putina. Sankcije pa vplivajo tudi na znanstvena partnerstva z Rusijo na področju podnebnih znanosti in drugih pomembnih raziskav.

 

 

»Vsi ruski akademiki, ki jih poznam, nasprotujejo vojni,« je dejal Simon Marginson, visokošolski profesor na univerzi v Oxfordu. »Notranji položaj v Rusiji se bo poslabšal in potrebovali bodo solidarnost.«

Nemčija je sporočila, da prekinja vsako sodelovanje z Rusijo, tudi na področju izobraževanja in raziskav. Nemško ministrstvo za izobraževanje je dejalo, da je Rusija »obrnila hrbet mednarodni skupnosti« z invazijo na Ukrajino in zagrešila hudo kršitev mednarodnega prava.

Britanski minister za znanost je dejal, da je naročil »hiter pregled« vseh ruskih upravičencev do financiranja znanosti in tehnologije v Združenem kraljestvu. Strokovnjaki trdijo, da bodo sankcije vključile prepoved sodelovanja britanskih akademikov z ruskimi znanstveniki, zamrzitev kakršnega koli skupnega financiranja in izključitev ruskih znanstvenikov iz objavljanja v mednarodnih znanstvenih revijah.

Profesor Colin Riordan, prorektor Univerze v Cardiffu, je dejal, da bi morala biti vlada previdna glede prepovedi sodelovanja z ruskimi akademiki. »Moramo razlikovati med vlado in državljani Rusije, ki so se znašli v izjemno težkem položaju,« je dejal.

Ruski akademiki, od katerih jih je na tisoče podpisalo odprta pisma, ki nasprotujejo vojni, pravijo, da se njihovi mednarodni odnosi lomijo. Pravijo, da akademiki iz vse Evrope odpovedujejo potovanja in se umikajo iz partnerstev.

Skoraj 4000 akademikov, študentov in diplomantov prestižne Moskovske državne univerze, najstarejše ruske univerze, je podpisalo odprto pismo, v katerem »odločno obsojajo vojno, ki jo je naša država sprožila v Ukrajini«. Pismo pravi: »Ni prostora za evfemizme ali izgovore. Vojna je nasilje, krutost, smrt, izguba ljubljenih, nemoč in strah, ki ga ni mogoče upravičiti z nobenim ciljem.«

Še drugo odprto pismo je v četrtek podpisalo več kot 15.000 ruskih akademikov in študentov. Visoki ruski znanstvenik, ki je zaradi strahu pred maščevanjem prosil, da se ga ne imenuje, je dejal, da so bili nekateri znanstveniki obtoženi »izdaje domovine«, ker so govorili proti vojni. »Ljudje na zahodu ne razumejo bolečine, ki jo čutimo,« je dejal. »To je tako, kot bi Anglija napadla Škotsko. Mnogi od nas imajo sorodnike v Ukrajini ali so bili tam rojeni.«

Paul Nightingale, profesor strategije na raziskovalni enoti za znanstveno politiko univerze Sussex, je dejal, da bi vlada morala sprejeti ukrepe, ki bi uspeli obrniti čim več ljudi proti Putinu. Poleg omejitev sodelovanja bi Zahod moral razmisliti o tem, da bi vsakemu Rusu z doktoratom znanosti ponudil petletne delovne vizume, da bi spodbudili beg možganov iz Rusije.

Profesor James Wilsdon, direktor raziskovalnega inštituta za raziskave na univerzi Sheffield, je opozoril, da mora vlada dolgoročno paziti, da ne »zadušijo dobrega«. »Povezave v znanosti so zelo pomembne.«

Jože Jan

Vir: The Guardian, Združeno kraljestvo