Kekec – otroški balet v Mariboru

0
631
Otroški balet Kekec (Foto: Marta Tiberiu / SNG Maribor)

V četrtek, 6. januarja bo v Veliki dvorani Slovenskega narodnega gledališča Maribor baletna predstava »Kekec«. S koreografijo Edwarda Cluga in glasbo skupine Katalena nastopajo solisti in baletni ansambel SNG Maribor.

 

Sto let po izidu povesti »Kekec na hudi poti« Josipa Vandota ta edinstveni junak slovenske literature s svojim pogumom in domislicami še vedno navdušuje nove in starejše generacije bralcev in gledalcev.

Koreograf baletne pravljice, Edward Clug, je v sodelovanju s priznano slovenske skupine Katalena in njenim vodjem in avtorjem glasbenega koncepta Boštjanom Naratom, priljubljeno povest pripravil za mlade gledalce in jih privabil v čarobni svet plesnega gledališča.

Baletna pravljica Kekec ni namenjena samo najmlajšim, ampak vsem mladim po srcu.

Edward Clug je leta 1991 zaključil baletno šolanje v romunskem mestu Cluj-Napoca, septembra istega leta je dobil prvi angažma baletnega plesalca v SNG Maribor. Režiser Tomaž Pandur je v njem opazil umetniški potencial in ga povabil, naj za gledališko predstavo Babilon (uprizorjena leta 1996) ustvari avtorsko koreografijo. Temu so sledili koreografski projekti Tango in Pret-a-porter. Leta 2003 je bil imenovan za umetniškega direktorja mariborskega Baleta.

Leta 2005 je ustvaril na glasbo skupine Radiohead nov avtorski projekt Radio&Juliet, ki je postal pravi mednarodni hit, s katerim je mariborski Balet gostoval po celem svetu. K ustvarjanju novih koreografij so Cluga povabile različne baletne skupine iz Belgije, Portugalske, Hrvaške, Nemčije, Srbije, Avstrije, Ukrajine in Avstralije. Edward Clug je za svoje umetniške dosežke prejel več državnih in mednarodnih nagrad, med drugimi tudi nagrado Prešernovega sklada leta 2005, leta 2008 pa Glazerjevo listino.

Predstave bodo tudi v petek, 7. januarja ob 10.00 in 12.00 in v soboto, 8. januarja ob 17.00 uri

Piše: Jože Jan