Šola za podčastnike je praznovala 30-letnico delovanja

0
676
Šola za podčastnike (Photo: MORS)

V mariborski Kadetnici je potekala slovesnost ob 30-letnici Šole za podčastnike ter podelitvi čina vodnik 44 kandidatom 37. generacije. Slavnostni govornik minister za obrambo Matej Tonin je v govoru poudaril, da so podčastniki in podčastnice srce in hrbtenica Slovenske vojske, so sporočili z ministrstva za obrambo.

Po Toninovih besedah so podčastniki in podčastnice prvi stik in prvi poveljujoči pripadnikom in pripadnicam, ki stopijo v vrste Slovenske vojske, ter vezni člen med vojaki in častniki. So tudi neposredni izvajalci vojaškega usposabljanja ter imajo ključno vlogo pri poveljevanju manjšim taktičnim enotam.

Ob tem je Tonin predstavil načrte na področju vojaškega izobraževanja in usposabljanja ter pri tem izpostavil potrebne izboljšave na področju izobraževanja in usposabljanja častnikov. Poudaril je, da s predlaganimi spremembami na področju vojaškega šolstva odgovarjamo na trenutne in prihodnje kadrovske izzive ter potrebe Slovenske vojske, so zapisali v sporočilu za javnost.

Poveljnik Šole za podčastnike podpolkovnik Boštjan Lesjak pa je poudaril, da so se pripadniki Slovenske vojske vseskozi učinkovito odzivali na spremembe v varnostnem okolju in na izzive vojaške stroke, tako doma kot v tujini. Ob tej priložnosti je kandidate nagovoril k ohranjanju visoke stopnje osebne integritete, in ne postavljanju lastnih interesov pred interesi organizacije ali svojih podrejenih. Dejal je, da je treba voditi z osebnim zgledom.

Slovesnosti so se med drugim udeležili še načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Robert Glavaš, poveljnik Centra vojaških šol brigadir Peter Zakrajšek, glavni podčastnik Slovenske vojske štabni praporščak Danijel Kovač in glavni podčastnik Centra vojaških šol štabni praporščak Avguštin Burg, so še zapisali.

Piše: P.T.,STA