Zakonodajalci Floride so sprejeli zakon, ki omejuje razpravo o LGBTQ v šolah

0
432
(foto: Freepik)

Zakonodajalci ameriške države Florida so v torek sprejeli predlog zakona, ki bo prepovedal razpravo o spolni usmerjenosti in spolni identiteti v osnovnošolskih razredih.

 

Zakonodaja je sprožila nacionalno polemiko o tem, kaj naj šole učijo otroke o rasi in spolu. Guverner Floride Ron DeSantis, ki bo letos iskal ponovno izvolitev, je izrazil podporo tako imenovanemu zakonu o »starševskih pravicah v izobraževanju«. On in drugi republikanski politiki v ZDA pravijo, da želijo staršem dati več nadzora nad tem, kaj se majhni otroci učijo v šoli.

Novi zakon v Floridi prepoveduje poučevanje o spolni usmerjenosti ali spolni identiteti v javnih šolah za otroke od vrtca do tretjega razreda, ali od 5 do 9 let. Prepoveduje tudi takšno poučevanje, ki ni »starostno ali razvojno primerno« za učence drugih razredov.

Poslanci, ki so podprli predlog zakona, so izjavili, da z zakonom hočejo preprečiti razprave o spolu in spolni identiteti, ki so neprimerne za mlade študente. »Takšne razprave so v preteklosti vnesli v vedno mlajše starostne skupine,« je dejal državni senator Dany Burguess. »Naš položaj kot država mora biti in ostati: zaupajmo spolno vzgojo otrokovim staršem«.

Piše: Jože Jan

Vir: Reuters, ZDA