“Kje boste pa vi luč v vodo vrgli?” – Gregorjevo in spuščanje barčic

0
241
(Foto: Wikipedija)

Gregorjevo, ki se obeležuje 12. marca, je do uvedbe gregorijanskega koledarja leta 1582 veljalo za začetek pomladi. Na ta dan se po ljudskem izročilu tudi ženijo ptički, zaradi česar se je gregorjevo uveljavilo tudi kot dan zaljubljenih. Gre torej pravzaprav za slovensko valentinovo.

 

Da je prišel čas, ko smo deležni več naravne svetlobe in ni več treba delati pri luči, so v obrtniških krajih na Gorenjskem v preteklosti oznanili tudi tako, da so na predvečer gregorjevega “luč v vodo vrgli”. Običaj marsikje ohranjajo še danes.

Na Gorenjskem so v 70. letih prejšnjega stoletja s pomočjo lokalnih turističnih društev, muzeja in šol znova oživili staro šego obrtniških središč, ko so vajenci, otroci in mladina spuščali v vodo barčice s prižgano smolo.
Šego spuščanja barčic po vodi na predvečer gregorjevega dandanes ohranjajo v več krajih po Sloveniji. Letos pa bodo prireditve ob gregorjevem v naslednjih slovenskih občinah: v Tolminu, na Bledu, v Radovljici, Tržiču, Kranju, Komendi, Logatcu, na Vrhniki, v Ljubljana, Grosupljem, Ivančni Gorici, na Ravnah na Koroškem, v Polzeli, Mariboru, Mokronogu, Šentjerneju, pa tudi v Murski Soboti in v Beltincih.
C. R., STA