Začeli so se vpisi v vrtce dela mestnih občin

0
234
Vrtec (Foto: Marjan Maučec / STA)

Medtem ko po nekaterih krajih v Sloveniji že potekajo vpisi otrok v vrtce za prihodnje šolsko leto, pa so se ti danes začeli v ljubljanski, novomeški in krški občini. Tam bodo otroke lahko vpisali do 15. marca. V naslednjih dneh pa to še čaka druge občine, med drugim Kranj, Slovenj Gradec, Velenje in Maribor.

 

Kot so zapisali na spletni strani Mestne občine Ljubljana (Mol), morajo vlogo za vpis otroka v vrtec oddati starši, ki otroka prvič vpisujejo v vrtec, ali pa je otrok na centralnem čakalnem seznamu v letošnjem šolskem letu. Prav tako morajo prijavnice oddati starši, ki so vlogo oddali po 15. marcu lani in otrok ni sprejet v vrtec, pa tudi tisti, ki želijo otroka premestiti v drug javni vrtec na območju Mola.

Vpisni obrazec je možno oddati osebno v vrtcu, po pošti ali skenirano po elektronski pošti. Če bo v vrtec prve izbire vpisanih več otrok, kot je prostih mest, bo o sprejemu odločala komisija. Starši bodo obveščeni o sprejemu otroka v vrtec oziroma o uvrstitvi na čakalni seznam 9. aprila.

Vse starše k oddaji vlog za vpis predšolskih otrok v vrtce za šolsko leto 2024/2025 od danes naprej vabijo tudi v novomeških javnih vrtcih Pedenjped, Ciciban, Brusnice, Stopiče in Otočec ter zasebnem vrtcu Ringa Raja. Vlogo za vpis pa oddajo starši samo za tiste otroke, ki še niso vključeni v vrtec, in za otroke, ki jih želijo premestiti v drugo enoto ali vrtec.

Občina je vpis v vrtce ponovno organizirala na način, s katerim zagotavlja bolj enakopravno obravnavo vseh družin, učinkovitejšo organizacijo rednih in medletnih oddelkov pa si na občini obetajo s prejemom čim večjega števila vlog do 15. marca. V tem času lahko starši oddajo tudi vlogo za premestitev otrok. Vloge za vpis je sicer možno oddati vse do 31. decembra.

Tudi v Krškem se danes v vrtcih začenjajo vpisi, ki bodo potekali do 15. marca.

V nekaterih mestnih občinah pa bodo z vpisi začeli v ponedeljek ali dan, dva kasneje. V slovenjgraški občini bo vpis v Vrtec Slovenj Gradec potekal od 4. do 14. marca. Število mest je odvisno od strukture oddelkov in ga lahko natančno določijo šele po vpisu, samo okvirno pa lahko ocenjujejo, da bo prostora za okoli 900 otrok. “Ali bo to dovolj za vse ali ne, bomo videli po končanem razpisu. Razpisan bo samo dnevni program v obsegu 9 ur. Novosti ne načrtujemo.”

V ponedeljek se začenjajo vpisi predšolskih otrok tudi v kranjskih javnih in koncesioniranih vrtcih in velenjskih vrtcih, kjer bo vpis trajal do 13. oziroma 15. marca.

V murskosoboških vrtcih bodo z vpisom otrok začeli v sredo in končali 24. marca.

V več občinah pa so se vpisi začeli že februarja. Medtem ko so v vseh treh celjskih javnih vrtcih z vpisom zaključili že 23. februarja, pa v ptujskem vrtcu starše vabijo k vpisu otrok še do 10. marca.

Vpis otrok v koprske vrtce se je po enomesečnem roku zaključil prav danes. Podatki o vseh prejetih vlogah bodo vnešeni v informacijski sistem do petka, 8. marca, so sporočili iz občine.

V mariborskih javnih vrtcih pa bo letošnji vpis potekal od 8. do 12. aprila. Na voljo je okoli 950 mest. Natančen podatek bo znan maja, ker so prosta mesta odvisna od števila odloženih šolanj in od strukture novo vpisanih otrok v vrtec, so povedali na občini. Prav tako bodo aprila vpise otrok v javne vrtce izvedli v Novi Gorici.

C. R., STA