V Svetem Juriju ob Ščavnici gradijo nov vrtec

0
192
Sveti Jurij ob Ščavnici, gradbišče novega vrtca. (Foto: STA)

V Svetem Juriju ob Ščavnici gradijo nov vrtec s petimi oddelki, ki bo sprejel 90 otrok. Sedanji vrtec deluje na treh lokacijah, nekaj otrok so morali tudi zavrniti. Z novim vrtcem bo občina uresničila 12 let dolga prizadevanja, pravi župan Andrej Vrzel. Gradnjo naj bi končali julija 2024, naložba pa je vredna nekaj več kot 2,5 milijona evrov.

 

Potrebe po vpisu so že več kot 10 let večje od obstoječih prostorskih zmožnosti tamkajšnjega vrtca. Po besedah ravnatelja Osnovne šole Sveti Jurij ob Ščavnici Marka Kranerja se zadnja leta v vrtec vpisuje okrog 120 otrok, trenutno jih je v vrtcu 115. Ker je v obstoječi stavbi vrtca prostora le za 50 otrok, imajo oddelke še na na dveh lokacijah – v šoli in v nekdanjem Centru ponovne uporabe.

Kot je za STA povedal župan Vrzel, pa je najhuje to, da so morali otroke celo odklanjati in tako je letos približno 20 otrok vpisanih v vrtce v sosednjih občinah. “Verjamem, da bomo z izgradnjo novega vrtca te težave rešili,” se nadeja Vrzel.

Novi vrtec bo samostojna zgradba v dveh nadstropjih, z dosedanjim vrtcem pa bo povezan s hodnikom. V njem bo pet igralnic, pa tudi knjižnica s čitalnico, kuhinja, pralnica in skladišče. V obstoječem vrtcu, ki je bil leta 2002 obnovljen, imajo zdaj štiri prostore – v dveh sta skupini večjih otrok, v drugih dveh pa skupini jasli. Zaradi prostorske stiske so naredili igralnico tudi iz dodatnega prostora, kjer bi morala biti telovadnica.

Občinski svet je spomladi potrdil naložbo v občinskem proračunu in marca so objavili javni razpis za gradnjo novega vrtca. Med štirimi ponudniki so izbrali podjetje Makro 5 gradnje iz Kopra in maja letos z njimi podpisali pogodbo. Stroške naložbe bodo delno pokrili z denarjem, ki ga je občina pridobila na razpisu za sofinanciranje investicij v vrtcih in osnovnem šolstvu že leta 2021. Takrat so dobili nekaj več kot 1,1 milijona evrov. Razliko bodo pokrili s kreditom.

“Načrtujemo, da se bo občina za namen gradnje vrtca zadolžila za dva milijona evrov,” je povedal župan. Kot je dodal, se želijo prijaviti tudi na razpis Eko sklada za pridobitev nepovratnih sredstev za gradnjo nizko ali nič energijskih stavb splošnega družbenega pomena. Dela so se začela sredi oktobra, rok za dokončanje gradnje pa je 12. julij 2024.

Občina je že leta 2011 naročila izdelavo idejne zasnove za nov vrtec ter po petih letih je pridobila gradbeno dovoljenje za štirioddelčni prizidek. Leta 2019 pa je, ker je kupila zemljišče pod obstoječim vrtcem, nastal nov projekt za gradnjo novega vrtca s petimi oddelki in povezavo z obstoječim vrtcem. Gradbeno dovoljenje so dobili marca 2020.

C. R., STA