Lendava: Zgradili bodo prizidek k Dvojezični šoli I Lendava

0
519
Lendava (Wikimedia commons)

V občini Lendava so včeraj praznovali 25. občinski praznik. Osrednja slovesnost s podelitvijo občinskih priznanj bo danes. Novemu častnemu občanu Anton Žerdinu Bukovcu, škofu v Amazoniji, ki se je rodil v Čentibi pri Lendavi, pa so naziv podelili že prejšnji teden. Prejšnji četrtek se je namreč vrnil v kraj svojega delovanja, v San Ramon v Peruju.

 

Lendavski župan Janez Magyar je ob prazniku predstavil investicijsko dogajanje v tekočem letu. Dejal je, da so v občini sistematično pristopili k obnovam objektov v krajevnih skupnostih, ureditvi cestne infrastrukture ter posodobitvi javne razsvetljave in izgradnji nove.

Na področju naložb v vzgojnoizobraževalne zavode pa je tudi načrtovana gradnja prizidka k objektu Dvojezične osnovne šole I Lendava. Med naložbami v športne objekte občina načrtuje gradnjo večnamenske športne dvorane. Ta mesec so na upravno enoto vložili dokumentacijo za pridobitev gradbenega dovoljenja, zaključek projekta pa načrtujejo leta 2023.

Lendavski župan Janez  Magyar je povedal še, da “Pospešeno nadaljujemo črpanje evropskih in državnih sredstev, ki jih bomo namenili izključno v razvojne namene in v namen izboljšanja kakovosti bivanja v občini. Veliko dela je bilo vloženega tudi v pripravo projektne dokumentacije za večje razvojne projekte, kot so gondola in restavracija v sklopu projekta Nad mestom Lendava, pa stolp Vinarium in večnamenska športna dvorana s plavalnim bazenom.”

Na področju gospodarstva so veliko pozornosti namenili naložbam v poslovno-industrijski coni, kjer so komunalno opremili parcele za obstoječe in nove investitorje. Med projekti, ki so v pripravi, na občini izpostavljajo rekonstrukcijo in obnovo kompleksa v središču Lendave. Tam naj bi nastala Hiša obrti in rokodelstva, kar naj bi pripomoglo k oživljanju starega mestnega jedra, hkrati ohranjalo rokodelstvo in malo podjetništvo ter obogatilo turistično ponudbo. Vrednost projekta je ocenjena na 1,1 milijona evrov.

Posvetili so se urejanju meteorne kanalizacije, gradnji kanalizacijskega omrežja ter obnovi in novogradnji vodovodnega omrežja, predvidoma maja 2022 pa naj bi sprejeli občinski prostorski načrt, ki bo podlaga za legalizacijo črnogradenj v občini. V sklopu projekta FRICSO 2.2 je bil rekonstruiran nasip ob naselju Benica, s čimer so zmanjšali tveganje pred poplavami v porečju Mure.

Na področju trajnostne mobilnosti so med drugim uspešno izpeljali projekt IronCurtainCycling, v katerem je sodelovalo sedem partnerjev iz Slovenije in Madžarske in je bil vreden blizu 2,3 milijona evrov. V Lendavi so pri tem postavili štiri mobilne hiške v kolesarskem centru Murania v Čentibi, vzpostavili več kolesarskih počivališč, tudi z e-polnilnicami, ter kupili 10 električnih treking koles.

Občina Lendava je tudi ena od petih pomurskih občin, vključenih v projekt Digikul, s katerim želijo izboljšati turistično ponudbo. V sklopu tega projekta so že izdelali digitalno predstavitev lendavskega gradu, razvijajo pa še petzvezdični produkt, katerega tema bo odlivanje v bron. V Lendavi namreč že vrsto let potekajo tudi likovne kolonije z odlivanjem v bron.

Piše: Z.P.