Mednarodna glasbena olimpijada tokrat prvič v Sloveniji

0
691
(Foto: Freepik)

Ljubljana prvič gosti mednarodno glasbeno olimpijado, ki od danes do 7. maja poteka na daljavo. Tekmovanja se bo udeležilo 33 nagrajencev nacionalnih glasbenih olimpijad iz sedmih evropskih držav; poleg Slovenije še iz Cipra, Češke, Estonije, Latvije, Litve in Poljske. 

 

Glasbena olimpijada se bo končala 7. maja z javno razglasitvijo rezultatov in posebnih nagrad. Udeleženci bodo pred tem tekmovali v dveh kategorijah. V prvi bodo tekmovalci v starosti od 12 do 15 let; v drugi od 16 do 19 let. Vsak tekmovalec se bo predstavil na dveh področjih; ustvarjalnem in poustvarjalnem.

Na ustvarjalnem področju se bo tekmovalec predstavil z notnim zapisom lastne skladbe in z videoposnetkom, na katerem lastno skladbo (so)izvaja. Na poustvarjalnem področju se bo predstavil z videoposnetkom samostojnega pevskega nastopa ter imel preizkus glasbenih znanj v obliki pisnega testa na daljavo.

Za pisni test je bil izoblikovan izbor skladb iz slovenske glasbene zakladnice, ki ga tekmovalci poslušajo v pripravljalnem obdobju in izbor besedil o izbranih slovenskih glasbenih ustvarjalcih in poustvarjalcih. Peta mednarodna glasbena olimpijada bo po besedah predsednice organizacijskega odbora letošnje glasbene olimpijade Branke Rotar Pance zato tudi izjemna priložnost za promocijo slovenske glasbene ustvarjalnosti in poustvarjalnosti.

Mednarodna glasbena olimpijada je namenjena promociji glasbene umetnosti in znanosti med osnovnošolci in dijaki. Predhodne štiri so bile doslej dvakrat v estonskem glavnem mestu Tallinn (leta 2012 in 2018), leta 2014 v latvijski Rigi in dve leti kasneje v litovskem glavnem mestu Vilnius. Vse so potekale v živo. Leta 2020 zaradi pandemije covida-19 načrtovanega tekmovanja ni bilo.

Na slovenski glasbeni olimpijadi marca letos je najvišje število točk (95) prejela tekmovalka Zarja Robar z Osnovne šole Antona Ingoliča Spodnja Polskava (mentorica Rebeka Bračič). Na drugo mesto se je s 93,1 točke uvrstil Urh Štrakl z Osnovne šole Prebold, (mentorica Bojana Hrovat), tretje mesto pa je pripadlo Vitu Bejatu Krajncu z Osnovne šole Dušana Flisa Hoče (mentorica Maja Paulič). Kot prvi trije prejemniki zlatih priznanj so tako dobili možnost za nastop na mednarodni glasbeni olimpijadi, je objavljeno na spletni strani Glasbene mladine Slovenije.

J.S., STA