Mednarodni natečaj za mestni plakat, ki opogumlja mladostnike, naj spregovorijo o svojih stiskah

0
257
Pregledna razstava preteklih zmagovalcev Plaktivata v TAM-TAMovi Plakatni galeriji BTC (Foto: plaktivat TAM- TAM))

Odprte so prijave na 16. Plaktivat – mednarodni natečaj, ki kreativce spodbuja k odzivu na pereče tematike, javnost pa k razmisleku o njih. V tokratni ediciji TAM-TAM Inštitut v sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine Slovenija in TOM telefonom izpostavlja stiske mladostnikov. Te so v zadnjih letih vse resnejše in zaskrbljujoče, spremlja pa jih nema tišina, saj podatki razkrivajo, da kar 40 % mladih svojih težav ne zaupa nikomur. V ospredju kreativnega izziva je tako spodbujanje k pogovoru, ki je morda resda najtežji, a izjemno pomemben prvi korak pri reševanju stiske.

Odraščanje je občutljivo in ranljivo obdobje, v katerem so mladi postavljeni pred številne možnosti, izzive in vplive, zaradi katerih se pogosto počutijo ranljive, zmedene, žalostne, jezne, neredko tudi izgubljene. Vsak otrok in mladostnik zato potrebuje priložnost, da se o svoji stiski sproščeno pogovori.  

Po podatkih Zveze prijateljev mladine Slovenija in iz analize TOM telefona (brezplačni in anonimni telefon za mladostnike in otroke) izhaja, da 40 % mladih svojega problema ne zaupa nikomur. Vseslovenska akcija “TOM potuje, otroke obiskuje” je na vzorcu več kot 10.000 anonimnih zapiskov razkrila, da zgolj 5 % učencev nima težav oziroma lahko svoje težave deli in rešuje s starši. Iz preostalih 95 % zapisov pa je moč razbrati, da svojih težav ne morejo zaupati staršem oziroma se z njimi ne upajo pogovoriti o tem, kar jih teži.   

Na Zvezi prijateljev mladine Slovenija poudarjajo, da neizgovorjene težave lahko pripeljejo do postopnega poslabšanja zdravja in medosebnih odnosov: »Pogovor potrebujemo vsi, zlasti kadar se znajdemo v dvomu ali življenjski stiski. Pogovor lahko pomaga, da se počutimo lažje, se razbremenimo, umirimo in dobimo občutek, da v stiki nismo sami. Problem pogosto postane manjši, bolj obvladljiv, stvari, ki so se prej mogoče zdele nerešljive, postanejo rešljive.«

Mlade pri iskanju pomoči pogosto ovirajo občutki osamljenosti, sramu in strahu pred negativnimi reakcijami njihove socialne mreže, vrstnikov in okolice ter dvomi o učinkovitosti strokovnjakov s področja duševnega zdravja. »To, da je strah pred stigmatizacijo in izključitvijo iz družbe en glavnih razlogov za tišino mladih, je zelo zgovoren podatek,« pravi Tomaž Drozg, pobudnik projekta in direktor TAM-TAM Inštituta»Poslanstvo Plaktivata je namreč, da aktivno soustvarja bolj odprto, solidarno in tolerantno družbo. Takšno družbo, ki bo sposobna prisluhniti tišini svojih otrok in v njej zaznati stiske. Naj tišino zamenja pogovor, to je naš namen ob razpisu novega natečaja.«

Natečaj je namenjen vsem grafičnim ustvarjalcem, tako samostojnim oblikovalcem kot agencijam, ki želijo soustvarjati skupni življenjski prostor. Vse potrebne informacije so zbrane na spletni strani www.tam-tam.si, brezplačna prijava del pa poteka na spletnem obrazcu do 17. novembra 2023.

Zatem bosta uvrščena dela pregledali letošnji strokovni komisiji, ki bosta podelili nagrade v osrednji kategoriji Plaktivat ter dijaški in študentski kategoriji Sveža kri. Tudi tokrat bo zmagovalni plakat natečaja natisnjen in javno objavljen na 500 plakatnih mestih TAM-TAM, zmagovalni plakat študentske kategorije pa na 20 plakatnih mestih TAM-TAM.

C. R.