Na državnem tekmovanju mladinskih zborov sta letos slavila dekliška zbora Gimnazije Kranj in Gimnazije Celje Center

0
596
(Foto: AndreJa Ravnak)

V soboto, 6. aprila, se je sklenil že 35. Mladinski pevski festival Celje, ki je knežje mesto za tri dni oživil z mladinskim in otroškim prepevanjem. Predstavilo se je več kot 1400 mladih zborovskih pevcev in njihovih zborovodij z vseh koncev Slovenije, v dvoranah in na ulicah pa si je festival ogledalo in mu prisluhnilo več kot 1500 ljudi. Festivalsko dogajanje je vrhunec doseglo z bienalnim državnim tekmovanjem mladinskih pevskih zborov, ki je letos prvič potekalo pod okriljem MPF in bo odslej nastajalo v sodelovanju med Javnim skladom RS za kulturne dejavnosti, Zavodom Celeia Celje in Mestno občino Celje. Mladinsko zborovsko petje na državni ravni se je tako vrnilo v stare tirnice po nekaj letih premora zaradi posledic covida-19.

 

 

Naziv najboljši zbor 27. državnega tekmovanja sta letos prejela Dekliški zbor Gimnazije Kranj pod taktirko zborovodje Erika Šmida in Dekliški zbor Gimnazije Celje Center, ki ga vodi zborovodja David Preložnik»Uvrstitev na državno tekmovanje je vedno čast in velik izziv, saj želiš na njem primerno predstaviti svoje delo in ustvarjalnost. To predstavlja veliko odgovornost v pripravah čez vse šolsko leto, kar gledano na šolski sistem ni ravno preprosto. Takšna tekmovanja dajo mladim pevcem možnost in priložnost, da se lahko urijo v disciplini, v ustvarjanju skupne energije in predvsem čutenju drug drugega. To je največja vrlina, ki jo lahko dosežemo z mladimi v povezovanju in sodelovanju. Udeležba na festivalih in tekmovanjih je samo po sebi dodatna motivacija, saj presega okvire šolskih koncertov in podobnih prireditev, daje pa tudi možnosti novih spoznanj in povezovanje med pevci – delitev izkušenj z drugim šteje največ,« je povedal zborovodja zmagovalnega zbora David Preložnik. Dekliški pevski zbor Gimnazije Celje – Center je prejel tudi posebno priznanje za najbolj prepričljivo izvedbo slovenske ljudske pesmi za skladbo Nevesta, le jemlji slovo ter posebno priznanje za najbolj prepričljivo izvedbo sodobne zborovske skladbe Strah Nika Grafenauerja(Foto: AndreJa Ravnak)

Dekliški zbor Gimnazije Kranj se je zmage zelo razveselil, ta jim predstavlja veliko čast in hkrati priznanje za trdo delo. »Na Gimnaziji Kranj smo že več desetletij predani bogati slovenski tradiciji zborovskega petja, saj verjamemo, da dijaki prek kulturnega udejstvovanja odkrivajo svoje umetniške potenciale, gradijo svojo samopodobo in identiteto. V zboru se učijo sodelovanja, strpnosti, potrpežljivosti in kolektivne odgovornosti. Tekmovanja, kot je bilo tokratno v Celju, nudijo mladim pevcem neprecenljivo izkušnjo, saj jih spodbujajo k odličnosti, jim pomagajo pri razvoju discipliniranega pristopa k zborovskemu petju ter krepijo njihovo samozavest in pripadnost skupini. Vse to so vrline, ki so v današnjem individualiziranem svetu ključne za razvoj zdrave družbe,« je povedal njihov zborovodja Erik Šmid. Dodal je, da je specifika srednješolskih zborov v tem, da se z vsakim novim šolskim letom zamenja približno tretjina zasedbe, kar je za vsakega zborovodjo svojevrsten izziv: »Če bi si izposodil slovensko ljudsko pesem, ki pravi »Zdaj smo delo dokončali«, bi rekel, da pri delu z zborom delo nikoli ni zares dokončano. Vedno ostaja prostor za nadaljnjo rast, za iskanje odličnosti in za zorenje

Naziv najboljšega mladinskega zbora je letos dobil Mladinski pevski zbor Glasbene šole Rogaška Slatina pod vodstvom zborovodkinje Andreje Došler»Za naš zbor je bila sobota pravi praznik petja. Z velikim pričakovanjem smo se prijavili na razpis in bili zelo veseli izbora nanj. Pripravljali smo se čez celotno šolsko leto, dveh skladb pa smo se lotili že v lanskem letu. Zborovska tekmovanja dajo mladim pevcem veliko pozitivnega: spoznajo, da se je treba za vsako stvar, ki jo želiš v življenju uresničiti, potruditi, saj stvari ne pridejo na hitro in same od sebe. Ko pevci zažarijo na odru in petje valovi v dvorani, veš, da jim je drug ob drugem in ob petju lepo,« je povedala Došler. Tudi mlade pevke niso skrivale navdušenja. »Tekmovanje nam daje veliko poguma in samozavesti, ker smo se na njem dobro odrezali, pa smo še toliko bolj motivirani za naprej,« je povedala Maša»Letošnje državno tekmovanje je bilo nepozabno doživetje, ko smo izvedeli, da smo se nanj uvrstili, je bila to za nas velika čast in odgovornost. Takšna tekmovanja ti dajo upanje in motivacijo, dodaten zagon pa ti da tudi dober rezultat, ki je bil tokrat odličen,« pa je dodala pevka NežaEvo je rezultat na tekmovanju ganil do solz: »Zelo sem srečna, to mi daje dodatno motivacijo za naprej.« Zbor je prejel tudi posebno priznanje za odlično izvedbo skladbe Trobentice Andreja Perneta.

Tekmovalce je letos ocenjevala petčlanska žirija, ki so jo sestavljali skladatelj in dirigent Damijan Močnik, dirigentka in pedagoginja Helena Fojkar Zupančič, zborovodkinja in skladateljica Katja Gruber, zborovodkinja Barbara Kovačič in skladateljica Tadeja Vulc.

Prvi Mladinski pevski festival so v Celju gostili 29. junija 1946, ko je pod vodstvom znamenitega zborovodje Jurčeta Vrežeta pred celjskim Prothasijevim dvorcem ubrano zapelo 3200 otrok. Priprave nanj so spodbudile nastanek številnih novih osnovnošolskih zborov, prav množičnost je bila dobra osnova za poznejši razcvet mladinskega zborovskega petja. »Uresničitev očetove vizije načrtnega dela na področju glasbene vzgoje mladih Slovenijo danes uvršča v svetovni vrh zborovskega petja,« je povedala njegova hči Nada Vreže»Mladinski pevski festival je bil dolga leta ena od blagovnih znamk Celja – od svojih začetkov je zrasel v mednarodno prireditev in lahko bi rekli, da smo zborovsko z njim v Evropo vstopili že davno pred poznejšim uradnim državnim vstopom vanjo. Veseli me, da so se po rahlem zatišju v Celju našli pobudniki vnovične oživitve mladinskega zborovskega petja.«

V skoraj 80-letni zgodovini se je festival vedno prilagajal duhu časa in pri tem ohranjal svoje poslanstvo, ki so ga ob njegovih začetkih zastavili organizatorji. »Poslanstvo festivala je druženje generacij ob glasbi, mladostna svežina, upanje, optimizem in vera v sodelovanje, skupna skrb za harmonijo in bogato kulturno izročilo naše domovine. Državno tekmovanje, ki je vsa leta do zdaj potekalo v Zagorju, in celjski pevski festival sta bila od nekdaj povezana. Glede na izzive, ki jih je zborovstvu, ne le otroškemu in mladinskemu, zadal koronski čas, je letošnja selitev mladinskega tekmovanja v Celje na neki način tudi korak k utrjevanju pomena zborovske vertikale od vrtca do univerze za tretje življenjsko obdobje. Mladinski pevski festival v programu ob tekmovalnih preizkušnjah mladim pevcem in zborovodjem ponuja tudi druženje ob revialnih nastopih, mreženje na delavnicah, kjer smo izkušnje prepletali z vnemo mariborskih in ljubljanskih študentov glasbene pedagogike ter s pesmijo obogatili ulice knežjega mesta,« je povedal Gregor Deleja, direktor občinske uprave Mestne občine Celje.

Mladinski pevski festival je letos zaznamoval bogat spremljevalni program, nacionalno izvedbo pa bo v nadaljevanju dopolnjevala tudi bienalna mednarodna različica festivala, ki jo organizatorji snujejo za pomlad 2025. »Spremljevalni program je zaobjel tri festivalske »predtakte« s koncerti mladinskih zborov iz Celja in Nemčije ter medobčinsko zborovsko revijo Pesemca. Na odprtju festivala so v Narodnem domu Celje skupaj z mladimi pevci I. gimnazije Celje, Šolskega centra Celje, Gimnazije Celje – Center in II. gimnazije Maribor nastopili zmagovalci MPF 1965 – Mešani pevski zbor Trnovci iz Ljubljane, ki so se pod vodstvom zborovodkinj Majde Hauptman in Petre Frece Šilak znova zbrali posebej za to priložnost. Festival je obogatila tudi minutka za pesem, ki je z zborovsko glasbo napolnila celjske ulice,« je dodal Deleja.

V Celju se že veselijo festivalskih odmevov. Z MPF so začeli praznično dogajanje ob 11. aprilu, prazniku Mestne občine Celje, ko ta praznuje 573 let, odkar je Friderik II. Celjski takratni trški naselbini podelil mestne pravice. Praznovanje bodo zaključili s tradicionalnim projektom Vseslovensko petje s srci, ki bo v nedeljo21. aprila, in v torek23. aprila, s petjem v celjskih vrtcih, šolah, javnih podjetjih in javnih zavodih.

C. R., JSKD