NIJZ prejel prijavo smrti najstnika zaradi suma meningokokne okužbe

0
445
Neisseria meningitidis bakterija meningokok (Foto: Wikipedija)

Epidemiološko službo Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so obvestili o smrti najstnika zaradi suma invazivne meningokokne okužbe, so sporočili z NIJZ. Dodali so, da primer preiskujejo in iščejo vse, ki so bili v tesnem stiku z obolelim. Tveganje za okužbo pri osebah, ki z njim niso bili v tesnem stiku, je zanemarljivo majhno, so dodali.

 

Osebam, ki so bile z najstnikom v neposrednem tesnem stiku v zadnjem tednu, se predpiše antibiotik, kar jih zaščiti pred okužbo, so sporočili z NIJZ. Večje tveganje za okužbo imajo osebe, ki so bile v stiku z izločki bolnikovih ust ali nosu, denimo ob uporabi istega jedilnega pribora. Bolj izpostavljeno je tudi zdravstveno osebje, ki je bilo v tesnejšem stiku z bolnikom, pa tudi sošolci in najbližji prijatelji, s katerimi je bil oboleli v tesnejših stikih.

Glavni vir okužb je ponavadi zdrav nosilec, ki običajno ne zboli, so dodali na inštitutu. Prenos povzročitelja je kapljičen, kar pomeni, da se širi z drobnimi kapljicami, ki se iz ust in nosu sproščajo ob kihanju in kašljanju, ko kapljice prepotujejo do enega metra.

Meningokokni meningitis je akutna bakterijska bolezen, ki se začne z nenadno povišano telesno temperaturo, glavobolom, slabostjo, pogostim bruhanjem in otrdelim vratom, so navedli na NIJZ. Značilen je pojav izpuščaja na koži v obliki drobnih krvavitev. Gre za gnojno vnetje možganskih ovojnic, ki ga povzroča bakterija meningokok.

Dovzetnost za bolezen je nizka in se zmanjšuje s starostjo. Za okužbo so najbolj dovzetni majhni otroci in mladostniki. Posebej dovzetne pa so osebe z okrnjeno imunostjo. Smrtnost bolezni se je z uporabo antibiotikov precej zmanjšala, so še navedli na NIJZ. Umre med osem in 15 odstotkov od tistih oseb, ki zbolijo.

Po poročanju Televizija Slovenija je umrli učenec z Osnovne šole Bršljin iz Novega mesta. Zaposleni, šolarji in njihovi starši so od NIJZ dobili navodila o ravnanju, novih primerov obolenja pa za zdaj ni, so še poročali.

C. R., STA