Na Koroškem možnost popoldanskega programa ponujata vrtca na Ravnah in v Slovenj Gradcu

0
437
(Foto: Tina Kosec/STA)

V teku so vpisi v vrtce za novo vrtčevsko leto, ob tem pa na Koroškem v zadnjem obdobju odmevajo pričakovanja nekaterih staršev glede organizacije popoldanskega varstva, ki v regiji trenutno ni organizirano. Ga pa kot možnost na vpisnicah ponujata vrtca Slovenj Gradec in Ravne na Koroškem. Ob tem ponekod razburja zahtevano potrdilo delodajalca.

Na Ravnah na Koroškem je v zadnjem obdobju odmevalo javno izraženo pričakovanje ene od mamic, da bi v okviru vrtca oblikovali tudi skupino za popoldansko varstvo, saj ima sama službo vedno v popoldanskem času.

A, kot je pojasnila ravnateljica Vrtca Ravne na Koroškem Mateja Hovnik, možnost popoldanskega programa staršem ponujajo vse od leta 2013. Vmes je eno leto niso ponujali, saj interesa ni bilo, nato pa so to možnost spet ponudili in tudi tokrat jo. A vsa leta doslej ni bilo dovolj interesa, da bi oblikovali skupino za popoldansko varstvo, je pojasnila ravnateljica.

Od lani imajo na Ravnah tudi nov 12-oddelčni vrtec, a po selitvi enega oddelka nazaj iz šole imajo zdaj skupno en oddelek več kot pred naložbo v nov vrtec. Trenutno je polno zasedenih vseh 24 oddelkov v enotah ravenskega vrtca, v te oddelke je vključenih 450 otrok.

“Če bo takšen vpis v novo vrtčevsko leto, kot ga imamo zdaj, potem pa možnosti za popoldansko varstvo sploh ne bo,” je dejala ravnateljica. Glede na doslej izražen interes bi namreč starši za popoldansko varstvo otroke v vrtec pripeljali okoli 11. ure, a takrat še ne bo na voljo prostega oddelka. Trenutno so oddelki polni do 14.30, nato se pa združujejo, je razložila.

Na vpisnici za novo vrtčevsko leto v ravenskem vrtcu imajo sicer starši možnost poleg dnevnega, poldnevnega in popoldanskega programa izbrati tudi izmenski program. A tudi za ta program doslej po besedah ravnateljice ni bilo nikoli dovolj izraženega interesa.

Sicer pa je nekatere starše ob ponujenih možnostih popoldanskega in izmenskega programa razburilo tudi zahtevano potrdilo delodajalca o dvoizmenskem oz. o popoldanskem delu, a ravnateljica Hovnik glede tega pojasnjuje, da če želijo nekaj na novo oblikovati, za to od staršev zahtevajo, da priložijo to potrdilo.

Potrdilo o zaposlitvi obeh staršev oz. skrbnikov pa morajo sicer vlogi za vpis otroka v vrtec priložiti vsi zaposleni starši, ki v ravenski vrtec vpisujejo otroke, saj tudi podatki o tem vplivajo na točkovanje posameznega otroka pri vpisu.

Kakšen bo dejanski interes za popoldansko varstvo ali za izmenski program na Ravnah na Koroškem in kakšne bodo prostorske možnosti za to, bo po besedah ravnateljice predvidoma znano konec marca. Ravnateljica je sicer, kot je dejala, oblikovanju skupine popoldanskega varstva naklonjena, če bo za to dovolj interesa, tudi občina to po njenih besedah podpira.

Vpis v ravenski vrtec poteka še ta teden do vključno petka, 10. marca.

Možnost izbrati popoldanski ali izmenski program imajo poleg možnosti celodnevnega in prilagojenega programa letos prvič tudi starši, ki svoje otroke vpisujejo v največji vrtec na Koroškem, to je Vrtec Slovenj Gradec, kjer je trenutno v 50 oddelkov na območju mislinjske in slovenjgraške občine vključenih 894 otrok.

Tudi v slovenjgraškem vrtcu, kjer za zdaj prav tako še nimajo organiziranega popoldanskega programa, ob izbiri popoldanskega ali izmenskega programa zahtevajo potrdilo delodajalca o izmenskem oz. popoldanskem delu staršev, je razvidno iz vloge za vpis. Redni vpis v Vrtec Slovenj Gradec poteka še do 15. marca.

Z. P., STA