Visoka strokovna šola za oblikovanje materialov Sežana pridobila akreditacijo

0
185
Sežana (Foto: Wikipedija)

Svet nacionalne agencije RS za kakovost v visokem šolstvu je prejšnji teden na seji podelil akreditacijo samostojnemu visokošolskemu zavodu Visoka strokovna šola za oblikovanje materialov Sežana. V visokošolskem zavodu načrtujejo, da bodo prvo skupino študentov programa oblikovanje materialov sprejeli oktobra 2025, so sporočili.

 

V visokošolskem zavodu poudarjajo, da so pred pridobitvijo akreditacije nacionalni agenciji RS za kakovost v visokem šolstvu dokazali, da ima šola jasno oblikovano strukturo, vizijo in razvojne načrte, ustrezne in opremljene prostore ter izdelan kakovosten program in predavateljsko ekipo. Izpostavili so še široko podporo lokalne, nacionalne in mednarodne javnosti ter zagotovljena mesta za izvedbo strokovne prakse.

“Posebno zadovoljstvo predstavlja dejstvo, da so ustanovitev že takoj ob pričetku priprav podprle številne primorske občine, tudi vse kraško-brkinske, pomembne strokovne inštitucije na nacionalni ravni in iz tujine ter res zavidljivo število gospodarskih družb in posameznikov iz širšega polja kreativnih industrij,” so v sporočilu za javnost zapisali v visokošolskem zavodu.

Poudarili so še, da se podpora nanaša tudi na prvi študijski program šole, oblikovanje materialov, pri katerem gre za preplet splošnih inženirskih in oblikovalskih znanj ter veščin z znanji na področju oblikovanja materialov, 3D oblikovanja in oblikovanja nakita, ki jih bodo študenti pridobivali na šoli in preko strokovne prakse v podjetjih.

“Zaradi široko izražene podpore sem prepričan, da bo študij v Sežani prijeten in strokovno izpeljan, za primorska in slovenska podjetja pa tudi zelo pomemben pri izgradnji mladih kreativnih sodelavcev, ki bodo pomenili tudi kompetenčno prednost za slovensko gospodarstvo v globalni tekmi,” so še zapisali.

Visoko strokovno šolo za oblikovanje materialov Sežana je ustanovilo podjetje Inkubator d.o.o. Sežana, ki skrbi tudi za prostorske pogoje in opremo Višje strokovne šole Šolski center Srečka Kosovela Sežana, ki v njegovih prostorih deluje že vse od leta 2008.

C. R., STA