Na zidu pri sedežu mariborske občine mural mladega ukrajinskega umetnika

0
170
(Foto: STA)

Na zidu pri parkirišču ob stavbi sedeža Mestne občine Maribor je 25-letni umetnik iz Ukrajine Konstantin Kochanovsky ustvaril mural, ki prikazuje ukrajinsko dekle z rožami v laseh. V rokah ima šopek maka v obliki države Ukrajine.

 

Kot je umetnik povedal v videonagovoru na spletnih omrežjih, se že več kot pet let ukvarja s stenskimi poslikavami. “Na tej sliki je gospodična, ki prikazuje mlado Ukrajino,” je dejal.

V ozadju podobe v tradicionalnem oblačilu z vezeninami je pšenično klasje, ki je prav tako značilno za to državo. Mak, ki ga dekle drži v roki, pa je simbol vojnih žrtev. “S tem delom se želim zahvaliti vsem Slovencem in Sloveniji za pomoč,” je dejal.

Na Mestni občini Maribor pojasnjujejo, da so prejeli pobudo ukrajinskega veleposlaništva ter slovensko-ukrajinskega kulturnega društva Razom, da bi se želeli mestu in prebivalcem zahvaliti s stensko poslikavo. “To smo podprli, saj je Maribor pobrateno mesto z ukrajinskim Harkovom, stenska poslikava pa je priložnost za nadaljnje sodelovanje in prijateljstvo tudi z drugimi pobratenimi mesti,” so za časnik Večer povedali na občini.

Zid, na katerem je ukrajinski mural, naj bi v prihodnje služil kot prostor še za stenske poslikave iz drugih pobratenih mest.

C. R., STA