(NAJBOLJ BRANO 2021) VIDEO: Pohod za življenje 2021: Življenje je nedotakljivo

0
451
(Foto: Matic Štojs Lomovšek)

V soboto, 2. oktobra, je v Ljubljani potekal Pohod za življenje, dogodek, katerega cilj je ozaveščanje ljudi o problematiki splava. V stari Ljubljani pred cerkvijo sv. Jakoba na Gornjem trgu se je zbralo okoli 500 zagovornikov otrokove pravice do življenja.  Opremljeni s transparenti so se sprehodili po mestu. Pohod so sicer skušali preprečiti zagovorniki splava, ki so jih so k udeležbi protishoda pozvali pri stranki Levica, a so policisti in redarji uspešno zagotovili varnost prisotnih.

Dogodek začel z Zdravljico, ki so jo zapeli otroci. Voditeljica dogodka Urška Cankar Soares, je pozdravila prisotne in še posebej nadškofa Stanislava Zoreta, poslanca SDS Branka Grimsa in Tadejo Šuštar Zalar. Ob tem je dejala, da jo zelo veseli, da so se jim pridružili mladi, ki so jih povabili ob lanskem srečanju: »Med letom se nam je pridružila tudi skupina mladih, ki so bili vse leto zelo aktivni v našem združenju, predvsem pa v pripravah na današnji dogodek.«

(Foto: Matic Štojs Lomovšek)

Udeleženci so bili opremljeni z roza majicami, rdečimi maskami in transparenti s sporočili kot so »Vsako življenje šteje«, »Hočem živeti!« in »Hvala, mama, za življenje«. Med udeleženci so bile tudi redovnice in patri frančiškani. V okviru dogodka so bila medtem izvedena še pričevanja in glasbeni nastop skupine Najstniki za življenja.

(Foto: Matic Štojs Lomovšek)

Pohoda za življenje se je udeležil tudi Lojze Peterle. Medtem so morali varnostniki postaviti barikado med pohodniki za življenje in zagovorniki splava, ki so hoteli preprečiti Pohod. Ob 11. uri so pohodniki za življenje ob Ljubljanici krenili na pot proti Prešernovem trgu. Kljub kričanju nasprotnikov so vztrajali in se niso pustili ustrahovati glasnim nasprotnikom. Pohodniki, večinoma družine z otroci, so peli vesele pesmi o življenju, upanju in otrocih.

Urška Cankar Soares (Foto: Matic Štojs Lomovšek)

Zaradi glasnih in nasilnih zagovornikov splava so morali Pohodniki spremeniti načrt in se izpred Magistrata vrniti nazaj na Gornji trg. Proti koncu je prisotne nagovoril še poljski veleposlanik, ki je bil nad Pohodom navdušen. Sledila je zahvala Aleša Primca policiji, ki je poskrbela za varnost, zahvala vsem prisotnim in poziv naj se Pohoda ponovno udeležijo prihodnjič. Dogodek je sklenil ljubljanski nadškof in metropolit Stanislav Zore, ki je zapel Hvala večnemu Bogu!

Piše: C.R.