Najstnica se je zapisala v zgodovino medicine, da bi rešila mamino življenje

0
455
Aliana Deveza z mamo (Foto: Facebook)

19-letna Aliana Deveza je organizirala in prestala zgodovinsko operacijo, da bi rešila mamino življenje.

 

Aliana je prepričala bolnišnico, da je opravila prvo izmenjavo organov v Združenih državah Amerike. V operaciji so med nepovezanimi darovalci izmenjali različne organe.

»Prva stvar, ki sem jo vprašala, ko sem se zbudila, je bila, kako je z mojo mamo? Je v redu? Ali ji je uspelo? In ostalim? Nisem bila zaskrbljena zase. Šele potem, ko sem slišala, da so vsi v redu, sem zadihala,« je povedala Aliana.  Ko govori o »vseh drugih« ne govori samo o sebi in svoji materi, saj sta bili obenem operirani tudi dve sestri. Eden od Alianinih organov je bil za eno od sester, ledvica druge sestre pa za Alianino mater. Aliana je tako rešila svojo mamo Erosalyn pred dolgoletno dializo in morebitno zgodnjo smrtjo.

Ledvice so eden redkih organov, ki jih lahko živ človek podari drugemu, saj se velika večina rodi z dvema, a za življenje potrebujemo le eno. Leta 2019 se je po vsem svetu presadilo okoli 150.000 organov.

Alvin Roth je bil leta 2012 nagrajen z Nobelovo nagrado za svoje delo pri oblikovanju sistema, ki pomaga ljudem darovati in prejemati ledvice. Po tem sistemu ni obvezno, da sta dajalec in prejemnik sorodnika. V enem primeru se je zbralo 70 različnih ljudi: 35 darovalcev je dalo kompatibilno ledvico 35 nepoznanim in jim s tem podaljšalo in olajšalo življenje.

Aliana svoje ledvice ni mogla podariti materi, ker so se zdravniki bali, da bi lahko podedovala težave, ki jih z ledvicami ima njena mati. »Začela sem raziskovati vrste organov, ki jih je mogoče darovati, ko je človek še živ in jetra so bila najpogostejši odgovor«, je izjavila Aliana.

Začela je klicati v bolnišnice in ponujala nekomu podariti del svojih jeter v zameno za ledvico za svojo mamo. V večini bolnišnic je niso poslušali. V Združenih državah ni bilo do tedaj takih operacij. Končno je našla pravo osebo: Johna Robertsa, kirurga na kalifornijski univerzi v San Franciscu.

S pomočjo bolnišnice so našli sestri, ki bi z Aliano in njeno mamo tvorila kompatibilen par. Ena od sester je dobila del Alianinih jeter, Alianina mati pa je dobila novo ledvico od druge sestre.

Aliana ne obžaluje svoje odločitve. »Mislim, da se ljudje iz strahu izogibajo ideji o darovanju organov. To so težke operacije, zagotovo je veliko tveganj, a končni rezultat je neprecenljiv: rešitev dveh življenj,« je zagotovila.

Piše: Jože Jan

Vir: BBC, Združeno kraljestvo