Nasilno oviranje seje DZ za izobraževanje, ki ga je izvajal KUL je zrelo za kazensko ovadbo: Poslanci Levice odkrito grozili in izvajali mobing

0
983
Iva Dimic (Foto: Nace Hočevar / STA)

Predsednica odbora DZ za izobraževanje Iva Dimic je za Nova24TV spregovorila o nedopustnem obnašanju poslancev iz Levice in LMŠ-ja na petkovi seji odbora DZ za izobraževanje. Na očitke opozicije in predsednika DZ Igorja Zorčiča o nesklepčnosti seje je zatrdila, da je bila seja sklicana v skladu s poslovnikom, da je kolegij DZ odločal in seveda dodelil določen termin, to je bil v petek ob 14. uri popoldne, seja je bila torej sklicana legitimno. Spregovorila je tudi o grožnjah nekaterih poslancev Levice in dejala, da resno razmišlja o vložitvi kazenske ovadbe.

 

“Vse, kar se je dogajalo, lahko rečem, da je neko divjanje levice, poskus preprečitve resne razprave in s takimi manevri, kot so postopkovni, so želeli tudi spremeniti in dati na glasovanje razpravo o javnem mnenju, da bi se opravljal na temo izobraževanja šolstva v Sloveniji kljub temu, da vedo, da je potrebno, da o tem glasujemo kot pisna vloga za glasovanje. Ves dan so se stvari zapletale”, je dejala Iva Dimic.

Kasneje se je pojavil očitek, da seja ni bila sklepčna, kar nikakor ni res, je zatrdila Dimičeva. “Glasovalo je osem poslancev in še en iz narodne skupnosti, tako da je bilo to vse legitimno. Je pa samovolja predsednika DZ Igorja Zorčiča bila ta, da seje ni želel dati na dnevni red decembrske seje. V januarju pa bo ta seja očitno primerna za sejo zbora”, se čudi predsednica odbora DZ za izobraževanje.

KUL poslanci so poslanci le do 22.00

Nikjer ni zapisanega pravila, da seje trajajo le do 22. ure, je dejala Dimičeva in dodala, da ker je želela korektno voditi sejo, je dala zaprosilo, da delajo po 22. uri,  a kolegij tega tokrat ni odobril. “Ko smo prišli do 22. ure, smo bili praktično že na začetku glasovanja o vloženih amandmajih k zakonu in zdelo se mi je povsem normalno, da zadevo zaključimo. Tudi jaz sem vezana na sam potek poslovnika, ta seja je bila dodeljena meni in moram poskrbeti, da je seja zaključena, ker je v ponedeljek že bilo potrebno oddati poročilo. Zaradi te odgovornosti sem bila primorana zadevo izpeljati do konca in smo zadevo zaključili prek polnoči.”

Dimičeva divjanje in grožnje v DZ označila kot nasilje

Kar se je dogajalo, gre zagotovo za nasilje, je dejala in izpostavila grožnje Luke Mesca. Magnetoram bo pokazal, kaj je govoril, je še dodala Dimičeva in povedala, da je dejal, da imajo oni spočite poslance, dva sta prišla pomagat, poslanka Nataša Sukič in Primož Sitarmi bomo tukaj do nedelje zjutraj, mi vam bomo sejo zavlačevali, je dejal Mesec. A Dimičeva je odgovorila, da mora v skladu s tem, kar ji je bilo dodeljeno, in odgovornostjo do tega, da delo opravijo korektno, sejo izpeljati do konca.

Predsednik državnega zbora bi jo moral zaščititi

“Opozorila sem jih, da je to neprimerno obnašanje, da se počutim nelagodno, da me je strah, zakaj mi je Sukičeva prišla grozit in me nadirat za hrbtom. Ko vodiš sejo in ti pride nekdo nekaj grozit, je to neprimerno. Pričakujem od predsednika državnega zbora, da me tukaj zaščiti in tukaj so jasna pravila. Ko se vodi seja, poslanci ne hodijo do predsedujočega”. Sukičeva je namreč prišla do Dimičeve, grozila, ji govorila, da je nesposobna, da ne pozna pravilnika, da je seja nelegitimna. “Resno razmišljam kaj bom s tem naredila”, je poudarila Dimičeva in dodala, da razmišlja o tem, da bi podala kazensko ovadbo.

Tema dneva (foto: Nova24tv)

KUL-ovci želijo odstop Dimičeve

Na to izjavo se je Dimičeva nasmejala, “seveda želijo, pričakovano. Se je pa marsikaj že izkazalo: še včeraj so govorili, da je seja nesklepčna, danes več ne. Morda bi morali še enkrat ali dvakrat pogledati celotno sejo. Tudi sama čakam magnetogram, kjer se bo jasno skristaliziralo, da je potrebno proti nekaterim poslancem Levice uvesti tudi kakšen prekrškovni postopek, razmišljam tudi o prijavi mobinga.” 

Za samovoljo Zorčiča ni nobenega razloga

Dimičeva je še dejala, da je zanimiva Zorčičeva samovolja, saj ni podal nobenega korektnega razloga. “Poročilo je bilo narejeno in oddano, seja je bila ves čas sklepčna. Na vsak način bojo skušali onemogočiti delo in ustvarjajo kaos v državnem zboru, ki se širi tudi na ulice.”

Piše: Anita Gužvič / Nova24tv