Natalia Sanmartin Fenollera: Božična zgodba za opatijo Le Barroux

0
783
(Foto: L. K.)

Božična zgodba za opatijo Le Barroux je zgodba o dečku- siroti brez matere, ki mu je umrla in brez očeta, ki je odšel, ko je bil še zelo majhen. Je zgodba o dečkovih spominih na mamo in na njene pripovedi o Bogu ter svetopisemskih prilikah, ki jih poskuša ohraniti, čeprav včasih ne more videti njenega obraza, kadar zapre oči. Je zgodba o otroške hrepenenju po starših, ki jih nima več, zgodba o spominih, ki se topijo v času, zgodba o žalovanju in izgubljenem božiču.

 

Deček ki sprašuje Boga, če se je vse to o Betlehemu in božični noči res zgodilo. »Mama je verjela v vile in zmaje. Govorila je, da verjame v vsa ta pravljična bitja, ki jih v človeškem spominu ni bilo več. Saj ne, da bi bila o tem popolnoma prepričana. V vile ni verjela na enak način, kot je verjela v Boga, v Devico Marijo in v svetnike. Le govorila je, da bi bili lahko obstajali, ko je bil svet komaj še v povojih in ljudje še niso bili navajeni na čudovite božje darove.« Šele po treh letih po mamini smrti babica pred božičem spet prinese ogromno smreko in dečka preplavljajo spomini na minule božiče z mamo, obenem pa je to prvi božič, podoben tistim od prej: tri brate in babico spet poveže molitev rožnega venca, ki so ga šli molit pred kip Device Marije na njihovem vrtu. Prevod Božične zgodba za opatijo Le Barroux je izšel letos pri založbi Družina.

(Foto: vseknjige.si)

Avtorica tega kratkega premišljujočega romana, ki zadane v globino duše in ob branju katerega človek ne more zadržati solza, je Natalia Sanmartín Fenollera (1970),  španska novinarka in pisateljica. Čeprav si je kot otrok zaradi ljubezni do branja želela postati knjižničarka, je diplomirala iz prava na Univerzi La Coruña in končala magistrski študij novinarstva na novinarski šoli časopisa El País. Pozneje se je specializirala za ekonomsko novinarstvo, potem ko je končala integralni program za razvoj menedžmenta (PIDD) na Escuela Superior de Ingenieros Comerciales (ESIC). Več let je bila urednica rubrike Mnenja pri gospodarskem dnevniku Cinco Días. Leta 2013 je izdala svoj prvi roman El despertar de Señorita Prim, ki govori o vrednosti preprostih stvari, ki so se izgubile na poti k napredku in modernosti in je bil preveden v enajst jezikov ter je dosegel več kot 75 držav. Božična zgodba za opatijo Le Barroux je avtoričin drugi roman, ki je prvič leta 2020.

Knjigo Božična zgodba za opatijo Le Barroux naročite na tej POVEZAVI.

L.K.