COVID-19 v Sloveniji: Razmere se izboljšujejo. Pazimo se še naprej!

0
623
(Foto: Freepik)

Zadnji podatki Ministrstva za zdravje kažejo ponovno izboljšavo epidemioloških razmer v Sloveniji. Znižalo se je število okuženih in hospitaliziranih, znova se je znižalo tudi število učencev v karanteni.

 

Objavljeni podatki na portalu https://covid-19.sledilnik.org/sl/stats kažejo, da se je v zadnjem tednu tedensko povprečje novih primerov znova zmanjšalo (dnevno povprečje prejšnjega tedna 1228, 1406 pa teden prej), znižalo se je tudi število hospitaliziranih: včeraj jih je bilo 701 (prejšnji teden 883), od teh 214 v intenzivni negi (prejšnji teden 243).

Izboljšalo se je tudi stanje med zaposlenimi v vzgoji in učenci, saj se je ustalilo število okuženih med zaposlenimi, med učenci pa se je znova zmanjšalo (692 v petek, 761 teden prej). Peti teden zaporedoma se je tudi zmanjšalo število učencev v karanteni: sedaj je v karanteni 9.310 učencev iz 463 oddelkov, pred enim tednom jih je bilo 12.131 učencev iz 606 oddelkov. Še naprej se pazimo med seboj, da se bodo epidemiološke razmere še naprej boljšale! Ne pozabimo na preventivne ukrepe: razdalja, prezračevanje, nošenje mask, higiena rok, samotestiranje in cepljenje.

Število cepljenih se tudi polagoma večja: po zadnjih podatkih je cepljenih že 1.241.641 prebivalcev , od katerih je 1.178.641 polno cepljenih, kar predstavlja 55,9% celotnega prebivalstva Slovenije.

Različica »omicron« se po Evropi hitro širi

Različica omicron se v Evropi širi z bliskovito hitrostjo in bo verjetno kmalu postala prevladujoči sev koronavirusa. Francija, Nizozemska, Nemčija in Irska so napovedale nove omejitve, s katerimi skušajo izboljšati situacijo.

Francija je zaprla svoje meje za poslovne potnike in turiste iz Združenega kraljestva. Napovedala je tudi, da bodo obiskovalci iz EU ob prihodu v Francijo morali predložiti negativen test na covid-19, tudi tisti, ki so cepljeni. Poleg tega so v Franciji skrajšali dobo med drugim in tretjim odmerkom cepiva in odredili zahtevo polnega cepljenja za vstop v restavracije in javni prevoz na dolge razdalje. Odpovedana so bila vsa uradna novoletna praznovanja.

Nizozemska je to soboto razglasila karanteno med Božičem in novim letom. Šole, bari, restavracije, nebistvene trgovine in javni prostori bodo zaprti od te nedelje do sredine januarja.

Nemčija je to nedeljo napovedala prepoved vstopa večine potnikov iz Združenega kraljestva, po vzoru Francije. Zaradi povišanja okužb je označila za države z visokim tveganjem Francijo, Norveško, Dansko in Libanon.

Irska je odredila, da se morajo od ponedeljka gostilne, restavracije, gledališča in kinodvorane zapreti ob 20.00 . Poročna slavja bodo dovoljena le do polnoči, z največ 100 gosti.

Piše: Jože Jan