Černetovo nagrado za leto 2021 je prejela vzgojiteljica in socialna delavka Ivica Švab

0
451
Černetova nagrajenka 2021 - vzgojiteljica in socialna delavka Ivica Švab (Foto: UKOM)

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch je včeraj po slovenski sveti maši v župnijski cerkvi Sv. Ivana v Trstu izročila Černetovo nagrado za leto 2021 socialni delavki in vzgojiteljici Ivici Švab. Nagrado vsako leto podeljuje posebna komisija pri Knjižnici Dušana Černeta v Trstu Slovencu ali slovenski organizaciji v Italiji, ki deluje v skladu s slovenskimi, krščanskimi in demokratičnimi ideali, za katere se je zavzemal časnikar in politik Dušan Černe.

 

Nagrado je Ivici Švab podelila ministrica dr. Helena Jaklitsch (Foto: UKOM)

V obrazložitvi je komisije za podelitev nagrade, v sestavi Tomaž Simčič (predsednik), Erika Jazbar (članica) in Ivo Jevnikar (član) zapisala, da je letošnja nagrajenka priznanje prejela za svoje dolgoletno delovanje na vzgojnem, dobrodelnem in verskem področju na Tržaškem, in sicer v okviru Slovenske zamejske skavtske organizacije, Slovenske Vincencijeve konference ter v okviru Marijine družbe Marije milostljive v ul. Risorta.

Černetova nagrajenka Ivica Švab z ministrico Dr. Heleno Jaklitsch, člani komisije in šolskimi sestrami (Foto: UKOM)

Po podelitvi se je ministrica odpravila še do Marijinega doma Sv. Ivan, kjer so jo pozdravili predstavniki Društva Marij Kogoj, ogledala pa si je tudi prostore, kjer potekajo sestanki tržaških zamejskih skavtov. V nadaljevanju so ministrico sprejele šolske sestre, na kratko so predstavile zgodovino in delovanje reda ter ministrico popeljale v kapelo, ki jo krasi več del izjemnega slovenskega umetnika Toneta Kralja. Današnji obisk Trsta je ministrica izkoristila še za sprehod do Narodnega doma pri Sv. Ivanu, ki je v procesu prenove in naj bi bil v prihodnosti po mnogih letih ponovno na voljo bogati dejavnosti tamkajšnje slovenske manjšine.

C.R.