Nesprejemljiva Putinova vojna propaganda v ruskih šolah kot »lekcija domoljubja«

0
410
Šola v Rusiji (Foto: Yuri Kochetkov)

V umazani ruski učilnici se na obrabljeni preprogi osnovnošolci zvrstijo v obliki črke Z: simbol, ki se uporablja na večini ruske vojaške opreme in emblem podpore Rusiji. Zdaj je to postalo del šolskega pouka, saj Kremelj širi svojo proti-ukrajinsko propagando od vrtca naprej. To je nov ukrep predsednika Putina, da bi kriminaliziral nestrinjanje in uveljavil rusko domoljubje.

V zadnjih tednih se je na ruskih družbenih omrežjih pojavilo na tisoče objav, ki kažejo ruske šolarje pri pouku »domoljubnih lekcij« in uvrščene v znaku Z in V zmage.

»Podpiram predsednika. Podpiram Rusijo!« vzklika učitelj na posnetku, ki ga je v soboto objavila uradna spletna stran za regijo Nižni Novgorod, približno 400 kilometrov vzhodno od Moskve. »Smo enotni in zato nepremagljivi!« v kamero odgovori zbor majhnih otrok, ki držijo balone bele, modre in rdeče barve ruske zastave.

Ruski minister za izobraževanje Sergej Kravcov je odkrito opisal šole kot osrednje v boju za »zmago v informacijski in psihološki vojni« proti Zahodu. Hkrati je Rusija uvedla zakone proti »širjenju lažnih novic« ali diskreditaciji ruskih oboroženih sil, zaradi česar so številni novinarji in aktivisti zapustili Rusijo.

Državni internetni regulator Roskomnadzor je medijem naročil, naj izbrišejo poročila z besedami »invazija« ali »vojna« in se zanašajo samo na uradne vladne vire, ki vojno v Ukrajini imenujejo »posebna operacija«. Ruska državna televizija je iz svojega programa odstranila vse razvedrilne oddaje ter televizijske programe napolnila s pro-rusko propagando.

Kravcov je poudaril, da si je več kot 5 milijonov otrok po vsej Rusiji ogledalo lekcijo z naslovom »Branitelji miru«, program, ki se predvaja na spletu in po šolah in ki opravičuje invazijo na Ukrajino. Otrokom povedo, da Ukrajina v resnici nikoli ni obstajala kot država in je bila nekoč le majhen kos zemlje, imenovan Malorossija. Sledi projekcija zemljevidov, ki kažejo, da je sodobna Ukrajina po razpadu Sovjetske zveze po nesreči prišla v roke Kijeva. Dogodki zadnjih tednov, kot so ruski napadi na civilne cilje, so predstavljeni kot lažne novice. Predstavitev tudi poziva otroke, naj zaupajo le uradnim virom, kot so spletne strani ruskega obrambnega ministrstva, Putina in državnih medijev.

Glavne zahodne platforme, kot sta Instagram in Facebook, so bile v Rusiji prepovedane.

Jože Jan

Vir: The Washington Post, ZDA