Talibani odpirajo šole tudi za dekleta, starejša od 12 let

0
404
Afganistan / šola za dekleta (Foto: Jalil Rezayee / EPA)

V Afganistanu, kjer od lanskega poletja vladajo talibani, se bodo lahko v sredo v šolske klopi znova vrnila tudi dekleta, starejša od 12 let, a le pod določenimi pogoji, je sporočilo ministrstvo za izobraževanje.

 

Tiskovni predstavnik ministrstva Aziz Ahmad Rojan je za nemško tiskovno agencijo dpa povedal, da bodo vrnitev deklet in učiteljice v šole spremljali posebni ukrepi. Šolska poslopja bodo morala biti ločena po spolu, dekleta bodo morala nositi hidžab, poučevale pa jih bodo lahko le ženske, je pojasnil.

Rojan je še dodal, da bo na območjih, kjer zaradi pomanjkanja ustreznih stavb ni mogoče fizično ločiti šol, učni čas za dečke in deklice potekal v časovnih razmikih.

Po kaotičnem umiku mednarodnih sil iz države in padcu prejšnje vlade so talibani uvedli velike omejitve v vsakdanjem življenju, zlasti za ženske, vključno z zaprtjem šol. Kasneje so pod velikim nacionalnim in mednarodnim pritiskom obljubili, da bodo z začetkom novega šolskega leta vsem dekletom omogočili, da se vrnejo k pouku.

A doslej so se smele k pouku vrniti le mlajše deklice. Srednje šole so bile za dekleta sicer odprte v nekaj provincah, vendar so bile v večini države, vključno z glavnim mestom Kabul, dekleta v glavnem zaprta na svojih domovih in prikrajšana za izobrazbo.

J.S., STA