(NI ZA OTROKE) Na novogoriškem gledališkem odru Pravljice našega otroštva

0
390
Slovensko narodno gledališče Nova Gorica. (Foto: Marko Cencič/STA)

Na malem odru Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Nova Gorica bo danes ob 20. uri zaživel avtorski projekt Pravljice našega otroštva. V koprodukciji s Prešernovim gledališčem iz Kranja je pod režijskim vodstvom Jerneja Lorencija nastal projekt, v katerem se igralci skupaj z režiserjem sprašujejo o vlogi pravljic v osebnem življenju.

Predstava, ki NI namenjena otrokom, je preplet različnih pravljic, je na torkovi novinarski konferenci povedal režiser Jernej Lorenci.

“Vrnili smo se v naše otroštvo. S pomočjo pravljic, ki so nam jih pripovedovali, smo obnovili čas, ko smo se čutili popolnoma varne, zlite z drugim, pripovedovalcem, in s seboj. Skušali bomo natančno rekonstruirati točno določene pripovedi, točno določene večere, osebe-pripovedovalce, prostore, svetlobo, vonje, glasove, občutke,” je dodal Lorenci.

Ne režiser in ne igralci niso želeli povedati, koliko pravljic bodo obiskovalci lahko slišali. Igralka Darja Reichman je sicer dejala, da so v končni nabor uvrstili med pet in deset pravljic, nekatere med njimi so dokaj poznane, druge nekoliko manj, predvsem pa so črpali iz bogate zapuščine bratov Grimm.

“Gre za predstavo, ki bo gledalce popeljala tako v čas otroštva kot v razmislek sedanjosti, v čas našega življenja, od smešnih stvari do mogoče malce bolj grenkih stvari. To je zmes nečesa univerzalnega. Vsekakor se splača vztrajati do konca in si predstavo ogledati v celoti, saj so glede na izkušnje, ki smo jih dobili na prejšnjih predstavah, ljudje nad videnim navdušeni.”

Za referenco tokratnega projekta je režiser izbral slovita avtorja Gastona Bachelarda in Bruna Bettelheima, teoretika pravljic ter njihovega vpliva na posameznikovo nezavedno in družbo kot celoto.

Predstava je nastala tudi ob pomoči dramaturga Matica Starine, koreografa in asistenta režiserja Gregorja Lušteka, scenografa Branka Hojnika, kostumografinje Belinde Radulović in skladatelja Branka Rožmana.

V predstavi igrajo Doroteja Nadrah, Vesna Pernarčič, Darja Reichman, Blaž Setnikar, Iztok Mlakar, Urška Taufer in Gregor Zorc.

J.S., STA