Prva Akademija za varuške in aktualne smernice vzgoje

0
286
(Foto: Bor Slana / STA)

V Ljubljani je v soboto prva Akademija za varuške, kjer so se udeleženci izobraževali o aktualnih vsebinah in smernicah za strokovno delo z dojenčki, malčki in otroki. Ustanoviteljica akademije Nika Kajnih je dejala, da so se pogovarjali tudi o aktualnih smernicah vzgoje, kot so sočutna vzgoja ter gozdna, montessori in pikler pedagogika.

Med petdnevnim izobraževanjem pretekli in ta konec tedna so se udeleženci spoznali tudi teme, kot so poporodno obdobje, razvoj dojenčkov, prehrana otroka, varna navezanost, tehnologija v predšolskem obdobju, povezovalna komunikacija, hiperaktivnost in odnos do šolarjev. Udeleženci pa bodo pridobili tudi veliko idej za aktivnosti z otroki.

Cilj akademije je ustvariti mrežo kompetentnih varušk in jih povezati z družinami. “Zelo pomembno nam je tudi ozaveščati starše, da je imeti pomoč nekaj normalnega,” je povedala Kajnih.

Varuška je po njenih navedbah lahko vsak, ne glede na izobrazbo, svoje delo pa opravljajo na domu družin. “Varuške bi se morale vpisati na seznam oseb za dopolnilno delo in delo opravljati preko vrednotnice, s.p. ali študentske napotnice,” je opozorila. Varuške bi torej morale plačilo prejemati na uraden način, in ne “na roko”.

Ob začetku akademije prejšnji petek so udeležencem predstavili tudi zakonodajo na tem področju, “da približamo temo, kako se lotiti osebnega dopolnilnega dela”.

Akademija, ki poteka v javnem zavodu Cene Štupar v Ljubljani, je namenjena vsem, tudi osebam brez formalne pedagoške izobrazbe. “Vključili smo tudi teme, ki so aktualne in jih na fakultetah mogoče še ne predavajo,” je dejala Kajnih. Udeležencem pa ponujajo tudi posebna predavanja, ki jih bodo lahko kandidati uveljavljali kot točke za napredovanje v nazive.

C.R., STA