Nina Mav Hrovat: O kraljeviču, ki ni maral brati

0
1001
(Foto: printscreen MK)

Nekoč je živel kraljevič, ki ni maral knjig in se ni hotel naučiti branja. Kralj je strokovnjaku, ki bo sina naučil brati, obljubil, da ga bo zasul z zlatom. Toda vse je bilo zaman, lahko so poskušali kar koli, pa ni nič pomagalo – kraljevič ni in ni vzljubil branja. Vse dokler se mu ni pripetilo nekaj nenavadnega.

 

 

Nova slikanica O kraljeviču, ki ni maral brati (MK) Nine Mav Hrovat z ilustracijami Suzi Bricelj je simpatična in poučna knjižica, ki bo navdušila mlade bralce pa tudi njihove starše. Napisana je kakor nalašč za današnji čas, ko je ob poplavi televizijskih oddaj in risank, tablic in mobilnih telefonov dobrodošla spodbuda za mlade bralce, saj jim približa vse tiste občutke, ki jih dobra knjiga lahko nudi. Odlična nova slikanica priznanih avtoric pa nas bo na zabaven način zvabila v svet branja in domišljije. Knjiga o malem kralju, ki ni maral knjig, pa ni prva podobno zamišljena knjiga iste avtorice. Leta 2008 je v zbirki Čebelica izšla slikanica Nine Mav Hrovat in Suzi Bricelj O kralju, ki ni maral pospravljati in leta 2009 prejela nagrado izvirna slovenska slikanica, leta 2013 pa je bila pravljica O miški, ki je zbirala pogum nominirana za nagrado Kristine Brenkove.

O avtorici

Nina Mav Hrovat (1975) je slovenska otroška in mladinska pisateljica, pravljičarka in profesorica predšolske vzgoje. Na Pedagoški fakulteti v Ljubljani zaključila višješolski program predšolske smeri (leta 1997), kasneje pridobila še visoko strokovno izobrazbo in leta 2001 pridobila strokovni naziv diplomirana vzgojiteljica predšolskih otrok. Leta 2014 je magistrica profesorica predšolske vzgoje. Od leta 1997 je zaposlena v Vrtcu Domžale, najprej na delovnem mestu vzgojiteljice, od leta 2010 pa kot pomočnica ravnateljice. V letu 2015 je pridobila strokovni naziv svetnice. Objavlja tudi strokovne članke in predava za starše in strokovne delavce. Med drugim je več let je vodila pravljične urice v Knjižnici Domžale. Njene prve avtorske pravljice so bile že leta 2001 objavljene v Cicibanu in Cicidoju, nekaj tudi v reviji Trobentica.  V okviru raznih projektov nastopa v vrtcih in šolah po Sloveniji ter sodeluje v okviru mladinskega literarnega festivala Bralnice pod slamnikom. Več njenih del je označeno z znakom kakovosti Zlata hruška.

C.R.