Norbert Gstrein: Ko sem bil mlad

0
872
(Foto: printscreen vseknjige.si)

Leta 2019 so na Dunaju avstrijsko nagrado za knjigo leta v vrednosti 20.000 evrov, ki opozarja na raznolikost glasov sodobne avstrijske literature, podelili četrtič zapored.

Tistikrat jo je dobil pisatelj Norbert Gstrein za roman Als ich jung war, ki ga je izdala založba Carl Hanser Verlag, konec lanskega leta pa je pri Mohorjevi založbi v Celovcu izšel še slovenski prevod tega romana, katerega naslov se  slovenščini glasi Ko sem bil mlad, prevedel pa jo je Štefan Vevar. V Sloveniji pisatelj Norbert Gstrein sicer ni čisto neznan, saj se je leta 2003 sicer udeležil tudi literarnega festivala Vilenica. Rodil se je v vasici Mils na Tirolskem in zdaj živi v Hamburgu, svojo prvo kratko zgodbo pa je  objavil leta 1988. Po izobrazbi je naravoslovec, saj je doktoriral iz matematike in filozofije, a se je po končanem izobraževanju v celoti posvetil samo pisateljevanju. Kot je leta 2019 v časopisu Delo zapisal Igor Bratož, je Gstrein za svoje romane je prejel več nagrad, tudi nagradi Alfreda Döblina in Uweja Johnsona, pred dvanajstimi leti pa je bil z romanom Die Winter im Süden – slovensko Zima na jugu – v ožjem izboru za nemško nagrado za najboljši roman leta.

Cenjen avstrijski avtor

Norbert Gstrein je eden od najbolj cenjenih sodobnih avstrijskih avtorjev, znan po svojem elegantnem slogu. Prvi romani, ki jih je napisal, so se dogajali v tirolskih vaseh, zadnjih dvajset let pa posega po bolj pretresljivih  tematikah, takšnih, ki so zaznamovali Evropo: piše o holokavstu, jugoslovanskih vojnah in migrantskem valu. O slednjem piše v romanu Die kommenden Jahre  – Prihajajoča leta, v katerem opisuje, kako nek par svojo počitniško hišico da v uporabo begunski družini iz Sirije. Zgodba se precej zaplete, saj hišo poškodujejo jezni mladostniki, poleg tega pa se zdi, da tudi oče sirske družine ni tisti, za kogar se predstavlja. O romanu Ko sem bil mlad, ki je pred vami, je  Svenja Flaßpöhler v Das literarische Quartett, ZDF, zapisal, da je »briljantni roman o poželenju, krivdi in potlačevanju.«,  Gunhild Kübler pa v Neue Zürcher Zeitungu, da je napisan »kleno, ponazorilno in s čustvenim zanosom, da je bralstvo že po nekaj straneh pripravljeno slediti junaku Francu na majavih tleh njegove zgodbe.« Christoph Schröder pa je v časniku Die Zeit o romanu Ko sem bil mlad zapisal: »Na grozljiv način uspelo! Gstreina priganja vprašanje. koliko lahko človek ve o lastnih breznih.« L.K.

Knjigo naročite na POVEZAVI