Nova vlada dela: Tudi brezplačnih kosil za šolarje ne bo! Predlog novele zakona o šolski prehrani zavrnjen

0
1287
(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

DZ je na petkovi izredni seji s 26 glasovi za, 51 proti in tremi vzdržanimi v prvi obravnavi zavrnil predlog novele zakona o šolski prehrani, ki bi prinesel brezplačna kosila in 50-odstotno subvencionirane malice za vse učence in dijake, sredstva pa bi zagotovili iz državnega proračuna. Ker je bil predlog novele zavrnjen, brezplačnih kosil za šolarje ne bo. Naj spomnimo, da bi glede na draginjo, ki je z vsakim dnem večja, to večini staršev prišlo zelo prav, oziroma bi bilo zanje pravo olajšanje…

Predlog zakona o šolski prehrani je v obravnavo vložila skupina poslank in poslancev SDS s prvopodpisano Jelko Godec. Dopolnilno obrazložitev predloga zakona je na seji v četrtek podal Tomaž Lisec. Kot je dejal, s predlogom zakona se uvajajo brezplačna kosila in 50-odstotno subvencionirane malice za vse učence in dijake. Sredstva bi zagotovili iz državnega proračuna. Učenci in dijaki bi bili do brezplačnih kosil in subvencioniranih malic upravičeni vsak dan prisotnosti pri pouku oziroma drugih obveznih vsebinah.

Vlada po navedbah državnega sekretarja na šolskem ministrstvu Darja Felde načeloma podpira dostopnost učencev in dijakov do brezplačnih obrokov, vendar meni, da je potreben še temeljit razmislek, kako to urediti v zakonu, upoštevaje tudi vsa izpostavljena dejstva. Zato se vlada s predlaganimi spremembami po njegovih navedbah ne strinja.

V koalicijskih poslanskih skupinah Svoboda, SD in Levica tega zakonskega predloga po napovedih niso podprli. V SD so predlog za brezplačno prehrano v šolah zavrnili z izgovorom, da ga ni pripravilo pristojno ministrstvo in češ, da bi ga moralo pripraviti (njihovo) ministrstvo za šolstvo ga po predhodni široki javni razpravi z vsemi zainteresiranimi deležniki poslalo v obravnavo v DZ.  Levici pa se zdi, da je ta predlog zgolj populističen.

Podporo predlogu zakona pa so izrekli v NSi.

Poslanci so v petek tudi končali še z obravnavo predloga odloka o preoblikovanju zasebne novomeške fakultete za industrijski inženiring v javni zavod. Predlog tega odloka je sicer svojo zakonodajno pot končal 23. junija, ker že na matičnem delovnem telesu ni dobil zadostne podpore. O njem še niso glasovali.

J.S., STA