V DZ zavrnili predlog novele zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, ki ga je vložila NSi

0
335
(Foto: Freepik)

DZ je prejšnji teden odločil, da predlog novele zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, ki so ga vložili v NSi in s katerim bi uvedli avtomatizem pri dodelitvi otroškega dodatka v materialni obliki, ni primeren za nadaljnjo obravnavo. Takega mnenja je bilo 53 poslancev, nasprotnega pa 26.

 

Po predlogu bi oče porabil 15 koledarskih dni očetovskega dopusta od rojstva otroka do njegovega tretjega meseca starosti. Preostalih 15 dni, ki jih je po veljavni zakonodaji mogoče porabiti do otrokovega končanega prvega razreda osnovne šole, pa bi postalo del starševskega dopusta v delu, ki ni prenosljiv.

Zdajšnja ureditev določa, da oče najmanj 15 koledarskih dni izkoristi v času od otrokovega rojstva do približno enega leta po njem, preostanek do 30 dni pa kadar koli do otrokovega končanega prvega razreda osnovne šole.

S predlogom bi uvedli tudi avtomatizem pri dodelitvi otroškega dodatka v materialni obliki. Dodatek bi enemu od staršev izplačevali v naravi tri mesece, če bi šolski inšpektorat po uradni dolžnosti obvestil pristojni center za socialno delo o uvedbi prekrškovnega postopka zoper starše učenca, ki iz neopravičljivih razlogov ne hodi v šolo.

Po veljavni zakonodaji ne gre za avtomatizem, ampak mora center v vsakem primeru posebej izvesti ugotovitveni postopek.

Nenazadnje bi se po predlogu otroški dodatek znižal za tretjino, če otrok po osnovni šoli ne nadaljuje izobraževanja v srednji šoli. V NSi bi želeli na ta način spodbuditi otroke, da bi dosegli več kot le osnovnošolsko izobrazbo.

Vlada ni torej podprla predloga in spet žugala s protiustavnostjo, češ, da je predlagana uvedba avtomatizma pri dodelitvi otroškega dodatka v materialni obliki ustavno sporna.

J.S., STA