V Cerkvenjaku bodo razširili vrtec

0
393
Vrtec v Cerkvenjaku (Foto: Občina Cerkvenjak)

V Občini Cerkvenjak so lani energetsko sanirali Osnovno šolo Cerkvenjak – Vitomarci, v prihodnje pa načrtujejo še izgradnjo prizidka k vrtcu. Trenutno zanj pripravljajo projektno dokumentacijo in upajo, da bodo lahko dogradili štiri oddelke v letu 2024.

 

“Ko bomo imeli izdano gradbeno dovoljenje, se bomo prijavili na razpis za investicije pri ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport. Upamo, da nam bo država priskočila na pomoč, saj imamo zdaj že v vrtcu 113 otrok in je poln,” je povedal župan Marjan Žmavc.

V letošnjem letu bodo v občini, ki šteje nekaj manj kot 2200 prebivalcev, obnovili fasado na zdravstvenem domu v Cerkvenjaku in uredili zobozdravstveno ambulanto. “V središču občine smo odkupili zemljišče, kjer bomo dodatno uredili parkirišča za avtomobile, pripravili prostor za lokalno tržnico ter pozneje še polnilnico za električne avtomobile. Prav tako bomo odkupili prostor za novo lekarno v trgovsko-poslovnem objektu, ki se gradi v neposredni bližini centra Cerkvenjaka, ter ga dali v najem zasebni lekarni Špringer iz Gornje Radgone,” je še povedal župan.

V kulturnem domu v Cerkvenjaku nameravajo prek projekta LAS Ovtar Slovenske gorice obnoviti oder in zaodrje. Po napovedih bodo nadaljevali z drugo fazo projekta Vitalin, ki predstavlja izgradnjo rekreacijskega parka za vse generacije z umeščanjem igrišča za odbojko na mivki, postavitvijo naprav za vadbo na prostem in pozneje še koloparka.

“Pričeli bomo tudi z izgradnjo oz. označbo kolesarskih poti v občini preko projekta Kolesarske povezave na območju Slovenskih goric, obnovili bomo nekaj vodovodnega omrežja v občini. Sofinancirali bomo izgradnjo malih čistilnih naprav, namenili sredstva za delovanje društev, športa, za vzpodbujanje kmetijstva in podjetništva v občini,” je še naštel župan.

Pristopili so k projektu Prostofer v okviru zavoda Zlata mreža, kjer bodo starejšim s pomočjo prostovoljcev iz Društva upokojencev Cerkvenjak omogočili prevoze do zdravnika ali upravne enote. Podjetje Telekom trenutno gradi optično omrežje v občini, kjer bodo pridobili okoli 250 priključkov, nekaj odročnih delov občine pa bodo poskušali pokriti prek projekta Rune.

Letošnji občinski proračun so sprejeli ob koncu lanskega leta in znaša na prihodkovni strani 2,3 milijona evrov in na odhodkovni strani nekaj manj kot 2,4 milijona evrov. Do razhajanja prihaja po besedah župana zaradi prenosa sredstev za manjše projekte iz lanskega leta, ki bodo izvedeni letos.

Lani je bil največji projekt v občini energetska sanacija OŠ Cerkvenjak – Vitomarci, kjer so obnovili celotno fasado na objektu, zamenjali okna in vrata, izolirali temelje in uredili okolico šole. Pri tem so pridobili evropska sredstva za energetsko sanacijo preko ministrstva za infrastrukturo.

“V naši občini imamo še kar veliko načrtov za investicije v prihodnjih letih, od na primer izgradnje manjše enote doma za starejše, izgradnje večnamenske športne dvorane in ureditve razglednega stolpa na gasilskem domu v Cerkvenjaku do razširitve poslovno-obrtne cone v Brengovi, gradnje več stanovanj za mlade in ureditve pohodniških poti v občini,” je pojasnil Žmavc, ki namerava na jesenskih volitvah znova kandidirati. Pravi, da ima še precej idej in načrtov za razvoj občine, pa tudi podporo občanov.

J.S., STA