V Benediktu bodo gradili prizidek k osnovni šoli

0
458
OŠ Benedikt (Foto: OŠ Benedikt)

V Občini Benedikt nameravajo letos pristopiti h gradnji prizidka k osnovni šoli, da bi tako pridobili dodatne učilnice in prostore za vrtec, saj se povečuje število otrok v teh krajih. Po besedah župana Milana Repiča imajo v načrtu med drugim tudi izdelavo urbanističnega načrta za ureditev središča Benedikta z novim upravno-kulturnim centrom.

 

Letošnji proračun občine z okoli 2600 prebivalci predvideva prihodke v višini 3,3 milijona evrov in odhodki v višini 3,6 milijona evrov.

Med večjimi načrtovanimi vlaganji v letošnjem letu so modernizacija cest v vrednosti dobrih 250.000 evrov ter izgradnja kolesarskih povezav, izgradnja vodovoda, obnova poslovnih prostorov za lekarno in masažni studio ter obnova pokopališča.

Investicija v izgradnjo prizidka k osnovni šoli je ocenjena na 388.000 evrov. Pred petimi leti so sicer zgradili nov vrtec z osmimi oddelki, a je po besedah župana že premajhen. “V letu 2018 smo imeli 44 rojstev, medtem ko jih je ponavadi letno okoli 30. Zato so dodatni prostori tako za šolo kot vrtec nujni,” je Repič povedal za STA.

Lani so obnovili in uredili prostore za namen pogostitev in muzeja v mežnariji Sveti Trije Kralji v Slovenskih goricah, da bi tako ohranili zgradbo, ki predstavlja najstarejšo zidano hišo v teh krajih. Projekt, ocenjen na dobrih 52.000 evrov, se je sofinanciral iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.

V lanskem letu so prav tako postavili plezalno steno v Športni dvorani Benedikt in uredili Motorični kotiček ob športnem igrišču.

V prihodnje bi radi uredili občinsko središče na delu območja med župnijsko cerkvijo in osrednjim krožiščem na regionalni cesti, ki pelje skozi občino. “Nimamo nekega centra, jedra, bi pa ga radi imeli kot neko središče občine, brez motornega prometa, z majhnim parkom in mogoče kipom našega domoljuba Dominika Čolnika,” je povedal župan.

“Poskušali bomo tudi pridobiti v naše kraje dodatnega trgovca in investitorja za izrabo geotermalne vode,” je še dejal župan.

Pred leti je bila načrtovana izgradnja Term Benedikt, a je stečaj investitorja ustavil te načrte. Zemljišča v velikosti približno osem hektarjev je kasneje od Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) odkupilo zasebno podjetje iz Maribora, ki svojih namer zaenkrat ne razkriva. Tudi župan o tem ne želi podrobneje govoriti. “Upam, da se bo zdaj glede na to, da je vedno več govora o zelenem, obnovljivih virih in podobno, mogoče kaj premaknilo. Kaj več pa ne morem povedati,” je dejal Repič.

Na jesenskih županskih volitvah namerava znova kandidirati. “Nastavili smo plane za nadaljnji razvoj občine, ki jih želim tudi realizirati,” pravi.