Sramotno: DARS oglobil avtobus, ki je prevažal bolne ukrajinske otroke

0
953
(Foto: Stanko Gruden/STA)

Potniki in voznik avtobusa si bodo pot skozi Slovenijo gotovo dobro zapomnili, vendar žal ne v dobrem smislu. Italijanski Il Piccolo namreč poroča, da so DARSovi nadzorniki na počivališču Lom s 1000 evri kazni oglobili avtobus, ki je prevažala bolne ukrajinske otroke v bolnišnico Burlo v Trstu. In to zato, ker avtobus ni imel vinjete. 

 

 

Vse lepo in prav – kontrolo je treba izvajati, vendar pa so dotični nadzorniki DARS izgubili človečnost in empatijo – saj so neprilagodljivo ignorirali dejstvo, da bolni ukrajinski otroci bežijo pred krvavo vojno morijo, ki divja v njihovi domovini. Po izbruhu vojne je bilo  sicer odločeno, da lahko vozila, ki opravljajo humanitarne misije, potujejo brezplačno, če o tem obvestijo 24 ur vnaprej, vendar pa ta informacija vozniku omenjenega avtobusa ni bila znana, piše Il Piccolo, zato svoje poti ni napovedal.

Kot poroča Il Piccolo, je bil avtobus, ki je prevažal približno dvajset mladih ukrajinskih bolnikov na poti v bolnišnico Burlo Garofolo, v Sloveniji kaznovan z globo 1.000 evrov, ker ni imel vinjete. To se je, kot Piccolo citira poslanca italijanskega parlamenta Roberta Novellija, zgodilo v soboto v bližini Loma.

“Prizadevni in neprilagodljivi nadzorniki Darsa, slovenske avtocestne družbe,” je za časopis Il Piccolo rekel Novelli, “niso oklevali, in so na parkirišču dolgo časa zadrževali avtobus z italijanskimi tablicami s hudo bolnimi otroki, ki so v Burlo Garofolo čakali na nadaljevanje zdravljenja. Krivda voznikov? – O tranzitu niso vnaprej obvestili in z dokumenti niso dokazali, da gre za humanitarno potovanje, kot da dvajset ukrajinskih otrok na krovu ne bi bilo dovolj. Družba za avtoceste je dogodek obžalovala in vozniku predlagala, naj se pritoži, vendar sta pomanjkanje občutljivosti osebja Darsa in nepotrebno oviranje tistih, ki so delali dobro, ostala. Zaradi drame, ki jo doživljajo zaradi vojne in svoje bolezni, je bil prisilni postanek za te male bolnike morda malenkost, a sramota ostaja, ker izjemnega in bolečega primera niso zmogli urediti v nekaj minutah.”

Vir: Il Piccolo