Skoraj polovico deklet v Združenem kraljestvu že v mladosti izgubi zanimanje za šport

0
567
(Foto: Freepik)

Raziskava organizacije »Women in Sport« je pokazala, da 43% deklet, ki so v osnovni šoli gojile šport, že v najstniških letih izgubi zanimanje za telesno dejavnost. Raziskava je potrdila tudi, da se s športom po ekipah dekleta ukvarjajo veliko manj kot fantje.

 

 

V anketi organizacije »Women in Sport« je sodelovalo več kot 4000 najstnikov. 43% deklet je odgovorilo, da so izgubile zanimanje za šport. To bi pomenilo 1,3 milijona deklet v Združenem kraljestvu, je poudarila raziskava.

Od teh deklet jih je 68% odgovorilo, da jim je strah pred občutkom obsojenosti preprečil sodelovanje pri športu, medtem ko jih je 61% izjavilo, da nimajo samozavesti. Slaba polovica (47%) je odgovorila, da so preveč zaposlene s šolskim delom, da bi se ukvarjale s športom.

Raziskava potrjuje, da dekleta v pubertetnih letih potrebujejo več podpore in spodbude za ukvarjanje s športom. 70% deklet je priznalo, da se med menstruacijo izogibajo športu. Kot razlog so navedle bolečine in utrujenost.

Med anketiranci, starimi od 11 do 16 let, je le 37% deklet odgovorilo, da uživajo v telesni dejavnosti v primerjavi s 54% fantov. V starosti med 17 in 18 leti se je le tretjina deklet opisala kot »športno« v primerjavi s 60% fantov.

»Zaskrbljujoče je, da dekleta v najstniških letih izgubijo ljubezen do športa, kar predstavlja pomembno psihološko in fizično oviro skozi vse življenje,« piše v poročilu. Dokazano je, da so težave s samozavestjo in podobo telesa problemi, s katerimi se soočajo vsa dekleta, vendar to še posebej velja za dekleta, ki so se prenehala ukvarjati s športom, ko so odraščala.

Stephanie Hilborne, izvršna direktorica Women in Sport, je dejala, da je posledica pomanjkanja športa v pubertetnih letih »izguba veselja in dobrega vseživljenjskega zdravja«. »Dobro je dokazano, da ima udeležba pri telesni dejavnosti globok in pozitiven učinek na duševno počutje ter zagotavlja številne ključne življenjske veščine, kot so odpornost, timsko delo in komunikacija,« je dodala. »Razbiti moramo mit, da najstnice opustijo šport preprosto zato, ker se njihove prioritete spremenijo. Najstnice ne zapuščajo športa prostovoljno, izrinjene so zaradi globoko zakoreninjenih spolnih stereotipov,« je zaključila.

Dobrodelna organizacija je pozvala športne in izobraževalne ustanove, naj dekleta podpirajo in spodbujajo v gojitvi športa, zlasti med prehodom iz osnovne v sred jo šolo in med puberteto.

Piše: Jože Jan

Vir: The Guardian, Združeno kraljestvo