Danes potekajo pogovori ministrice dr. Kustec s SVIZom, ki zavrača neposredni prenos sestanka

0
538
Ministrica prof. dr. Simona Kustec. (Foto: Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport)

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je danes sindikate vzgoje in izobraževanja ter visokega šolstva povabila na delovni pogovor o odprtih vprašanjih in možnih rešitvah plačnega sistema v javnem sektorju, ki bi jih uveljavili po volitvah. 

Kot so sporočili z ministrstva za izobraževanje, je nedavna stavka dela nezadovoljnih sindikalnih skupin minuli teden po državi povzročila zaprtje nekaterih vrtcev, šol in fakultet. Kustečeva je, kot so zapisali, spomnila na sklep vlade, da v času že razpisanih parlamentarnih volitev ne bo neodgovorno sprejemala dodanih sistemskih obremenitev javnih financ v breme naslednjega mandata, saj zanje nima zakonske podlage v obstoječih proračunskih dokumentih.

Se je pa vlada z vsemi sindikati javnega sektorja tudi v tem specifičnem obdobju pripravljena pogovarjati o sistemskih rešitvah in reformi plačnega sistema v javnem sektorju, ki bi jih uveljavili čim prej na začetku naslednjega mandata, kar je tudi osrednji namen današnjega pogovora na ministrstvu, so zapisali. Zaradi velikega interesa širše javnosti ter namena zagotavljanja popolne transparentnosti bodo pogovor neposredno prenašali na Facebook strani ministrstva.

V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) pravijo, da še vedno stavkajo in so proti neposrednemu prenosu sestanka, zahtevajo njegov preklic in grozijo, da se sestanka z ministrico ne bodo udeležili, če bo prenos sestanka preko FB ministrstva.

Tiskovno konferenco pred ministrstvom ob 13.30 pa sindikati vseeno napovedujejo. Se mar tudi te ne bodo udeležili, če jo bo kdo želel snemati al prenašati v živo?

P.T., STA