Ministrica dr. Helena Jaklitsch: “Učenje slovenščine ohranja stik z matično domovino.”

0
572
Ministrica dr. Helena Jaklitsch pri Slovencih v Slatini (BiH) (Foto: USZS)

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch se je od 11. do 13. marca mudila na delovnem obisku pri slovenskih rojakih v Bosni in Hercegovini. 

Obisk v BiH je ministrica začela v Prijedoru na severozahodu BiH , kjer se je srečala s člani Društva Slovencev Lipa in učiteljico dopolnilnega pouka slovenščine. Nato si je v Slatini ogledala Slovenski kozolec na Lunićevi domačiji in s tamkajšnjimi rojaki spregovorila o pripravah na obeležitev 100-letnice prihoda Slovencev v Slatino. Nato se je v Banja Luki  srečala s člani tamkajšnjega Društva Slovencev Triglav.

V soboto je ministrica obiskala Kakanj v osrednji BiH in se srečala s predstavniki slovenskih društev iz Kaknja, Zenice in Breze. Obisk je nadaljevala v glavnem mestu BiH Sarajevo, kjer se bo srečala z lektorjem slovenskega jezika na sarajevski filozofski fakulteti ter odborniki Slovenskega društva Cankar in učiteljico dopolnilnega pouka slovenščine.

Zadnji dan obiska se je ministrica sestala s podžupanjo Sarajeva Anjo Margetić in se udeležila slovenske maše, ki jo bo vodil vojaški vikar, kaplan Slovenske vojske Milan Pregelj iz Slovenije, s svojim petjem pa jo bo oblikoval tudi zbor Camerata Slovenica.

Delovni obisk Bosne in Hercegovine je ministrica zaključila v Tuzli, kjer se je srečala z odborniki Slovenske skupnosti Tuzla ter s tamkajšnjo učiteljico dopolnilnega pouka slovenščine Slavico Pavlovič.

Po oceni urada vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu v BiH živi do 5000 slovenskih izseljencev in njihovih potomcev. V BiH deluje deset slovenskih društev: Društvo Slovencev Triglav iz Banje Luke, Slovensko kulturno društvo Cankar iz Sarajeva, Društvo Slovencev Lipa iz Prijedorja, Združenje prebivalcev slovenskega porekla Tuzla, Slovensko društvo Zenica, Slovensko društvo Kakanj, Slovenska skupnost Sarajevo, Slovenska skupnost Vitez, Društvo Slovencev Prežihov Voranc iz Doboja in Društvo Slovencev Breza. Od leta 2010 v BiH deluje tudi Zveza slovenskih društev v BiH Evropa zdaj, je objavljeno na spletni strani slovenskega veleposlaništva v BiH.

V BiH tudi delujejo tri učiteljice dopolnilnega pouka slovenskega jezika in kulture: Mateja Kregar, ki poučuje v Sarajevu, Zenici in Kaknju, Barbara Hanuš, ki poučuje v Banjaluki, Slatini, Tesliću in Prijedoru, ter Slavica Pavlovič, ki poučuje v Tuzli. Dopolnilni pouk slovenskega jezika je namenjen Slovencem oziroma potomcem Slovencev v BiH. V Tuzli pa od leta 2014 tudi odraslim in tistim, ki želijo študirati v Sloveniji. Ker se v Tuzli zavedajo pomena povezovanja mladih in prenašanja ljubezni do slovenskih korenin na mlajše generacije, letos načrtujejo tudi odprtje glasbene šole.

Ministrica dr. Helena Jaklitsch je med svojim obiskom pri rojakih v BiH poudarila pomen slovenskega jezika za identiteto naroda in izrekla pohvalo vsem, ki tudi z učenjem slovenščine ohranjajo stik z matično domovino.