V Tolminskem muzeju arheološka razstava Od groba do groba

0
276
(Foto: STA)

V Tolminskem muzeju so včeraj odprli arheološko razstavo Od groba do groba – način pokopa na Celjskem in v Posočju od prazgodovine do zgodnjega srednjega veka. Na razstavi so predstavljeni načini pokopa umrlih v Posočju in na Celjskem v času med bronasto dobo in zgodnjim srednjim vekom.

 

Kot so zapisali v Tolminskem muzeju, so bili pogrebni običaji teh dveh območij v določenih obdobjih zelo podobni, v nekaterih povsem različni. Iz načina pokopa, predvsem pa iz grobnih pridatkov, je razvidno tudi, katera arheološka obdobja so pomenila vrhunec v razvoju nekega prostora, in katera predstavljajo njegov kulturni zaton. Celjsko je tako svoj vrhunec doživelo v rimski dobi, medtem ko se je “zlata doba” Posočja odvila že pol tisočletja prej, v času starejše železne dobe.

Pričujoča razstava se je razvila iz preproste zamisli, da bi na manjši razstavi predstavili bogat rimskodobni grob iz Mariborske ceste v Celju. Ob prebiranju literature za spremne besede in raziskovanju, kako se je način pokopa spreminjal skozi čas, je vzklila ideja, da bi vse te spremembe tudi prikazali. Številni predmeti, odkriti na grobiščih v Celju in okolici, ki jih hrani Pokrajinski muzej Celje, so bili kot nalašč za to.

Ker se je vse skupaj dogajalo leta 2020, v času omejitve gibanja kot enega od ukrepov za obvladovanje epidemije covida-19, so v Pokrajinskem muzeju Celje poleg fizične razstave prvič predstavili tudi spletno različico.

Kmalu se je v sodelovanju s Tolminskim muzejem porodila zamisel, da bi razstavo razširili in način pokopa na Celjskem primerjali z načinom pokopa na drugem koncu naše dežele, v Posočju. Razširjena razstava je obdržala naslov, za katerega so, kot so zapisali v uvodu kataloga, ki spremlja razstavo v Tolminskem muzeju, dolžni zahvalo stanovskemu kolegu, arheologu Janu Cvitkoviču. Scenarist in režiser, ki je mladostna leta preživel v Tolminu, je namreč leta 2005 posnel celovečeren film s tem naslovom.

Razstavna izvedba Od groba do groba v Tolminskem muzeju bo na ogled do pomladi 2024.

Razstavo, ki je plod sodelovanja Pokrajinskega muzeja Celje in Tolminskega muzeja, bo drevi odprl Cvitkovič. Avtorji razstave so Maja Bausovac in Jure Krajšek iz Pokrajinskega muzeja Celje ter Miha Mlinar iz Tolminskega muzeja.