Vrtec v Mojstrani s prizidkom do večjih in sodobnejših prostorov

0
495
Mojstrana (Foto: Wikimedija)

Kranjskogorski župan Janez Hrovat in ravnateljica Osnovne šole 16. decembra Mojstrana Darja Pikon sta v Mojstrani slovesno odprla nov prizidek k vrtcu. 1,15 milijona evrov vredna investicija bo za Mojstrano velikega pomena, saj število otrok na tem območju ne upada, temveč celo raste.

 

“Nov prizidek je res velika pridobitev za kraj, saj so bili otroci doslej v majhnem vrtcu, s premajhnimi igralnicami,” je izpostavila Pikonova. Igralnice so bile velike po 40 kvadratnih metrov in po njenih besedah niso več dosegale novega standarda 55 kvadratnih metrov. Nove igralnice so še precej večje, so pa tudi svetle in moderne ter bodo omogočale kakovostnejše izvajanje predšolske vzgoje.

V pritličju prizidka so tri igralnice s terasami, sanitarije in osrednji prostor, v mansardi pa športna igralnica, dodatni prostor za dejavnosti otrok in prostori za zaposlene. Pri gradnji so uporabili naravne materiale. Vrtec se bo ogreval s toplotno črpalko in bo prijazen okolju, lepo pa sovpada tudi z okolico, saj je zgrajen v alpskem stilu, je povedala Pikonova.

Gradnja prizidka, ki jo je izvajalo podjetje Kovinar gradnje ST, se je začela aprila lani. Prizidek so danes uradno odprli, vanj pa se bodo preselili takoj po velikonočnih praznikih. Zatem bo stekla prenova starega dela vrtca, kjer bosta urejeni dve igralnici in kuhinja. Skupaj bo tako v vrtcu pet igralnic in ena dodatna.

V tem šolskem letu vrtec obiskujejo 103 otroci in glede na že opravljen vpis bo približno 100 otrok tudi v prihodnjem letu. “Povpraševanje po naših programih tako v vrtcu kot v šoli je veliko tudi z Jesenic, vendar imamo toliko naših otrok, da jeseniških večinoma ne moremo vzeti,” je povedala ravnateljica. Po njenih besedah na tem območju beležijo lepe trende v rodnosti. Leta 2012, ko je postala ravnateljica, je bilo tako v šoli 112 otrok, danes pa jih je že 198.

Kranjskogorska občina bo letos poleg obnove starega dela vrtca poskrbela še za ureditev in širitev igrišča. Investicija bo predvidoma znašala med 700.000 in 800.000 evrov. Trenutno je to sicer še težko reči, je povedal župan in pojasnil, da zaradi vseh podražitev cene iz dneva v dan rastejo. Sicer pa na občini za prenovo računajo tudi na nekaj nepovratnih sredstev, predvsem za energetsko sanacijo.

Jasno je sicer, da bo glavnino omenjene investicije vseeno nosila občina, ki je uspela privarčevati sredstva pri izgradnji prizidka. Ko se je lani lotila investicije, namreč še ni bilo jasno, ali bo od države prejela nepovratna sredstva.

Ministrstvo je za gradnjo prizidka, ki je stal 985.000 evrov, prispevalo 834.000 evrov, in sicer po izboru predlogov dodatnih projektov za sofinanciranje investicij v vrtcih in osnovnih šolah. Celotna investicija v prizidek skupaj z dokumentacijo, nadzorom in opremo je znašala 1,11 milijona evrov, kar pomeni, da je občina prispevala nekaj manj kot 300.000 evrov.

J.S., STA