Ministrica za izobraževanje zavrača očitke ob imenovanju v. d. direktorja Javne agencije za raziskovalno dejavnost

0
368
(Foto: Pixabay)

Ministrica za izobraževanje Simona Kustec je včeraj v DZ zavrnila očitke, da gre pri imenovanju Mitje Lainščaka za v. d. direktorja Javne agencije za raziskovalno dejavnost za podrejanje neodvisne institucije politiki. Pri tem je poudarila njegove reference in dosežke v znanosti.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport je poudarila, da so s pravnega vidika sledili vsem zakonskim določilom, ki jih imajo na voljo kot odgovoren upravljavec agencije. Če želimo biti v Sloveniji raziskovalno močni in prepoznavni, po njenem mnenju potrebujemo na čelu agencije prav človeka, ki je spoštovan, ki ima reference in je del mednarodnih mrež, je dejala v odgovoru na poslansko vprašanje Marka Koprivca iz SD.

Lainščakovi dosežki v znanosti in akademsko delo nasploh so po njenih besedah plod številnih verifikacij, dolgotrajnega dela pri pridobivanju kompetenc in napredovanja.

Ministrica je spomnila, da je direktor agencije Robert Repnik zaradi zdravstvenih razlogov podal odpoved pogodbe o zaposlitvi za delovno mesto direktorja. Upravni odbor agencije so nato prosili, naj poiščejo kandidata, ki ne prihaja znotraj struktur agencije. Vendar pri glasovanju niso zasledovali temeljnih pričakovanj ustanovitelja in tistih, ki bodo na koncu nosili odgovornost, če vodenje agencije ne bo peljano v pravo smer, je opomnila.

P.T., STA