Februar: Mesec varne rabe interneta med mladimi

0
683
(Foto: Pixabay)

Drugi mesec v letu je posvečen osveščanju o varni rabi interneta predvsem med mladimi, Slovenija pa je ena izmed številnih držav, ki bodo drugi torek v mesecu obeležile tudi dan varne rabe interneta. Ta bo letos posvečen temi spletnih prevar, zavajanj in neresničnih vsebin na spletu, so sporočili iz Centra za varnejši internet Safe.si.

Letošnji dan varne rabe interneta, 8. februar, je osrednji dogodek evropske mreže centrov za varnejši internet Insafe. Eno izmed perečih področij, ki jih želijo osvetliti, so spletne prevare, neresnice in polresnice, s katerimi se srečujemo pri uporabi interneta, so navedli v slovenskem Centru za varnejši internet in točki ozaveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav Safe.si, ki deluje v okviru ljubljanske fakultete za družbene vede.

“Ozaveščanje mladih in učenje kritičnega presojanja spletnih vsebin sta izredno pomembna. Mlade želimo opolnomočiti z znanjem in drugimi orodji, s pomočjo katerih bodo lahko presojali, ali neki videni vsebini lahko zaupajo ali ne, pa naj gre za video na Youtube, članek na spletni strani ali objavo vplivneža na družabnem omrežju,” so v Safe.si zapisali v sporočilu za javnost.

Ob tem so šole in druge izobraževalne organizacije povabili, naj tekom meseca pripravijo dogodke na temo varne in odgovorne rabe interneta.

Dan varne rabe interneta je Insafe prvič obeležila leta 2004, odtlej pa je prerasel evropske meje in ga sedaj obeležujejo že v okoli 140 državah po svetu. Od leta 2005 v mreži sodeluje tudi Safe.si.

P.T., STA